Letos s rajčaty naložte jinak! Vyzkoušejte nový způsob jak zachovat rajčatům barvu, chuť a voňavý nádech, který už jen doplníte středomořskými bylinkami a orientální skořicí. Vytvoříte si tím zásobu na dny, kdy rajčata jsou již dávno dozrálá a keříčky již odvedly svoji houževnatou práci. Barevné konzervování rajčat může mít i jinou podobu než jen přidání do kečupu, třeba jako marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem. Oceníte je k masu, do salátu, k těstovinám i na pizzu.
Zavařujte rychle
Rychlé a příjemné uchování rajčat je výzva. A pokud se vám jich urodilo tolik, že nevíte co s nimi, dají se i úžasně připravit na dobu, kdy slunce již nedává rajčatům tu unikátně známou chuť.
Podívejme se k Italům, kde rajčata v jejich kuchyni hrají prim a nechme se jimi inspirovat. Můžete totiž rajčata zpracovat nejen do oblíbeného kečupu, ale můžete mít i jiné způsoby jak chuť rajčat zachovat. A nový trend je rychlé zavařování s udržením a rozvinutím chutí.
Passata- jemná omáčka, kterou oceníte při vaření
Připravit si doma propasírovanou směs z rajčat, tedy lépe řečeno omáčku pro pozdější použití, je ideálním zpracováním rajčat. Navíc povařením rajčat totiž ceněný lykopen, významný antioxidant, který obsahují, je ještě účinnější a tak trochu paradoxně vařená rajčat jsou zdravější.
Passata je ideálním produktem k přidání do rajských omáček anebo k jiným pokrmům, kde potřebujete mít voňavou ryzí rajčatovou šťávu. K přípravě passaty se nejlépe hodí odrůdy perini a ramati, připravuje se totiž se slupkou, která se ale propasírováním odstraní.
Marinování a sušení rajčat
Pro marinování a sušení rajčat se nejlépe hodí malá cherry rajčátka, doporučují se odrůdy datterini a ciliegini. Při odrůdě ciliegini můžete použít i jejich verzi žlutých rajčátek, barevně vám vaše nakládaní osvěží. Rajčátka můžete nakládat do octa, nejlépe s přidáním česneku, kopru a voňavé bazalky.
Sušená či polosušená rajčátka jsou již známou cestou jak si je později vychutnat s větší intenzitou a chutí. Sušením v troubě při teplotě 140° C nejméně dvě hodiny a okořeněnou čerstvým tymiánem a sušeným oregánem a zasypaným cukrem získáte ideální rajčatovou směs, kterou oceníte v salátech, na pizze či u jiných pokrmů.
Na pikantní notu
Malá cherry rajčátka můžete naložit i trochu více pikantněji. Přidejte chilli papričky a doplňte černým pepřem, skořicí a bobkovým listem a restujte na olivovém oleji s přidáním balzamikového octa. Vařte však si jen 6 minut, ostatně jako všechna nakládaná rajčata. Na 1 kilo rajčat se neobávejte použít 5 chilli papriček, vyvážená pikantní chuť je zaručena.
Rajčata, skořice a bylinky – marinujte!
Naložená cherry rajčátka s bylinami a skořici jsou příkladem, jak lze rajčata uchovat moderním způsobem. A pokud použijete rajčátka barevná, získáte tím ještě větší efekt, protože jednoduše krásně vypadají, což ještě více vynikne až je dáte na stůl k masu, k těstovinám, na pizzu či do salátů. Voňavá marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem vás okouzlí nejen proto, že se vaří jen 5 minut, ale i svoji pikantní chutí česneku a bylinek s hladivou skořicí.
Marinovaná rajčata se skořicí a rozmarýnem
Ingredience:
1 kg cherry rajčátek různých barev
6 stroužků česneku
5 lžic olivového oleje
2 velké snítky čerstvé rozmarýny
několik snítek tymiánu
3 střední tyčky celé skořice
1 lžička kuliček zeleného pepře
4 čerstvé bobkové listy
mořská sůl
Postup:
Nejdříve si omyjte cherry rajčátka, odstraňte stopky a rozkrojte napůl horizontálně. Na pánev dejte olivový olej a zahřejte. Nakrájejte česnek na tenké plátky a vhoďte na pánev, přidejte rajčata a celou skořici, 3 bobkové listy, (jeden si ponechte na konečné přidání do sklenic), kuličky zeleného pepře a jemně nasekanou snítku rozmarýnu, druhou větvičku si ponechte na konečné přidání do sklenic.
Lístky čerstvého tymiánu odstraňte ze stopek a část přidejte ke směsi, zbytek ponechte na závěrečné přidání do sklenic, a vše osolte mořskou solí. Na pánvi vše zahřejte a za velmi jemného míchání povařte 5 minut. Připravte si sterilizovaných sklenice a plňte je i se šťávou, kterou rajčátka pustí. Přidejte ještě lístky rozmarýnu, tymiánu a bobkového listu. Uzavřete a ponechte v chladu. Po otevření skladujte v ledničce a spotřebujte do 1 týdne.