Vydatné, krémové, relativně jemné thajské massaman kari je spíše ukázkou perského, indického či malajsijského vlivu než čistě thajským pokrmem. Nedá se mu však upřít vynikající chuť, v níž byste těžko hledali pikantní či pálivý nádech, spíše vás omámí oříškovou chutí a kořením s teplým tónem, jakým je skořice, kardamom a badyán. Připravuje se převážně z hovězího masa. Ačkoliv je massaman kari pokrmem v thajské kuchyni nepůvodním, perfektně se do ní zařadilo a dnes je již považujeme za typický thajský pokrm.
Tentokrát thajsky nepálivé krémové kari s bramborem
Na rozdíl od jiných thajských druhů je massaman kari jako jedno z mála nepálivé, spíše jemné a hlavně plné teplých tónů až nasládlých chutí, jaké dokáže připravit skořice, kardamom a burské oříšky. Chvilkami začínáte věřit, že tohle kari pochází spíše z Indie než Thajska, přesto je v Thajsku silně zakotveno. Není se čemu divit, jde o velmi delikátní pokrm. Připravuje se převážně z hovězího masa a jako jedno z mála thajských pokrmů se vaří o trochu déle než ostatní druhy kari. Připravit si ho se však určitě vyplatí, jeho chuť je odlišná, a přesto či právě proto neodolatelná.
K massaman kari se váže více příběhů
Se žádným thajským kari není spojeno tolik příběhů a historie jako s massaman kari. Jeho jinakost asi také souvisí s jeho původem. Některé zdroje uvádějí, že pochází z Persie, odkud ho v 17. století na kosmopolitní dvůr Ayutthaya ve středním Thajsku přivezl perský obchodník Sheik Ahmad Qomi, jeden z potomků vznešené thajské rodiny Bunnangů. Některé prameny naopak uvádějí, že jde o jídlo z jižní části Thajska s malajsijským a indickým vlivem. Tuto teorii údajně potvrzuje i malajsijské slovo masam, které znamená “kyselý”.
Massaman kari je také velebeno v básni z konce 18. století, věnované princi Itsarasunthonovi ze Siamu, pozdějšímu králi Ramovi II. Je věnováno princezně Bunrot, pozdější královně Sri Suriyendra, a opěvuje se jeho vůně plná římského kmínu a silných vůní. A tak původ massaman kari neznáme přesně, nicméně i podle chuti je jasné, že je perfektní ukázkou, jak thajská kuchyně přijala vlivy jiných kuchyní.
Jiné druhy koření, kari pasta a brambory
Pokud už víte něco víc o ostatních druzích thajského kari, massaman vás překvapí surovinami v této kuchyni ne právě tradičními. A tak si připravte pro Thajce netradičně skořici, kardamom, běžnou žlutou cibuli a brambory, s těmi si pohrajte a krájejte je po thajsku, tedy precizně a do obrazců. Cibuli vykrojte do tvarů květů a brambory do obrazců, jak je vidět i na podrobném postupu. Nedbejte, že část bramboru okrájíte, (proto se také v tomto případě brambory neloupou ale přímo odkrajují), nezchudnete a do thajské kuchyně obrazce a geometrické výřezy patří.
Nakonec je to i pro nás nezvyklá ozdoba jídla. Základem je massaman kari pasta, bez které tohle kari jednoduše neuděláte. Je k dostání v obchodech hotová, můžete si ji však připravit sami. Bez výčitek si jí udělejte víc, vydrží vám několik týdnů v chladničce, je vždy ihned po ruce k přípravě pořádného hrnce plného kari na víkendové vaření.
Massaman kari z hovězího masa
Přísady:
250 g libového hovězího masa na menší kostky
2 šálky kokosového mléka
3 kusy kardamomu
asi 8 cm celé skořice
1-2 velké brambory
1 lžíce orestovaných burských oříšků
1 bobkový list
1 lžíce palmového cukru, nejlépe pastového
1 lžíce rybí omáčky
1/2 lžičky tamarindové šťávy
1 lžička massaman kari pasty
1 střední cibule
limetový list, osmažená chilli paprička a pečená cibule na ozdobu
Postup:
Zahřejeme v hrnci trochu oleje, přidáme massaman kari pastu a krátce osmahneme. Přidáme na kostky nakrájené hovězí maso, chvilku orestujeme a doplníme částí kokosového mléka a při stále vyšší teplotě mícháme. Doplníme zbylým kokosovým mlékem a vaříme asi 3 minuty. Přidáme kardamom, bobkový list, kousek celé skořice, brambory a cibuli a nasucho opečené burské oříšky. Ochutíme rybí omáčkou, tamarindovou šťávou a palmovým cukrem. Pro chuť a na ozdobu je možné přidat na oleji usmaženou nebo na plechu upečenou na malé kousky šalotku a na chvilku do horkého oleje ponořenou sušenou papričku. Ozdobíme i čerstvým limetovým listem. Podáváme s jasmínovou rýží.
K přípravě massaman kari pasty budete potřebovat:
1 kus sušené chilli papričky
1 lžička galgánu
1 tyčka citrónové trávy
3 lžičky nakrájené šalotky
2 lžičky česneku na plátky
1 lžička koriandrových semínek
1 lžička římského kmínu
2 celé hřebíčky
5 zrnek černého pepře
1 lžička krevetové pasty
1 lžička rostlinného oleje
Nejdříve namočíme sušenou chilli papričku do vody a vyjmeme semínka. Nasucho na mírném plameni osmahněte česnek, galgán a citrónovou trávu, dokud vše nezačne vonět. Přidáme semínka koriandru, hřebíček, římský kmín a černý pepř a vše smícháme.
Všechny tyto suroviny dáme do hmoždíře nebo do mixéru, přidáme pastu z krevet a rozdrtíme. Na pánvi zahřejeme olej, přidáme hotovou massaman kari pastu a při mírné teplotě zahřejeme 5 minut, pak sejmeme z ohně. Nepoužitou pastu uložíme v uzavřené sklenici do chladničky. Vydrží několik týdnů.