Nakládačka na lepší časy! Květák, zázvor a červený pepř pikantně

with Žádné komentáře

Není zavařování jako zavařování. Zkuste tentokrát něco úplně jiného, ne tradiční okurky, ale květák a pro tentokrát si dopřejte více pikantních chutí a nemusí vždy jít jen o chilli papričky, které se o pálivost běžně starají.

Neotřelá pochoutka na všechny párty!

Květák s červeným i bílým vinným octem

Překvapil mě způsob jakým lze naložit květák. Pikantně, s červenou cibulí a zázvorem a červeným pepřem. Oblíbený zázvor doplní pikantní tón nálevu a červený pepř ho příjemné chuťově i vizuálně podpoří. I červená cibule zde hraje na své vínové tóny, s květákem je to opravdu velmi efektní podívaná.

Pro naložený květák se hodí spíše méně kyselý nálev, takže je na vás jak ocet naředíte, zde se opravdu rozličným chutím meze nekladou.

Výhodou je, že naložený květák je ihned připraven k použití, i když se ještě steriluje, takže když se ráno rozhodnete, večer můžete servírovat jako příjemné kyselé doplnění pokrmů. Květák určený na nakládání nevařím, přesto vím, že někteří mají rádi květák spíše měkčí, dokáže být velmi tuhý, tedy podle vašich chutí si květák můžete předem krátce spařit ve vařící vodě. Je třeba také počítat s tím, že květák se ještě steriluje asi 10 – 15 minut. Pro intenzivnější chuť je dobré nechat ještě naložený rozležet. Nálev je pak velmi pikantní.

Přeji rychlé a pikantní zavařování!

Nakládaný pikantní květák se zázvorem, červenou cibulí a s červeným pepřem

Ingredience

pro 3 velké sklenice

2 středně velké květáky
2 tmavé červené cibule
2 světlejší růžové cibule
asi 8 cm dlouhý kus čerstvého zázvoru
1 litr červeného vinného octa
1 litr bílého vinného octa
1 litr vody, případně i více
6 lžic cukru krystal
3 lžičky vločkové mořské soli
4 lžíce koriandrových kuliček
2 lžíce kuliček červeného pepře

Postup

Květáky omyjeme, odkrojíme velké košťály odspodu a rozebereme květák na růžičky, větší kousky překrojíme na půlky. Oloupeme oba druhy cibule a nakrájíme je na kolečka.

Postavíme si větší hrnec na plotnu, odměříme 1 litr studené vody a přidáváme postupně červený a bílý ocet. Přidáme sůl, cukr a koriandrová semínka a přivedeme k varu. Vaříme asi jen 5 minut na mírném ohni, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Ochutnáme nálev, pokud se zdá být příliš kyselý, rozředíme ho vodou, případně dochutíme cukrem. Mezitím do velkých vymytých a sterilovaných sklenic se širokým hrdlem dáme kousky na kolečka nakrájeného, oloupaného zázvoru, pár koleček obou cibulí a květák.

Asi v polovině opět proložíme zázvorem a cibulemi. Doplníme květák až k okraji, opět přidáme kousek zázvoru, cibule a vložíme třetinu kuliček červeného pepře. Zalijeme horkým nálevem a pevně uzavřeme. Takto naplníme všechny sklenice. Do velkého hrnce dáme vodu, vložíme pevně uzavřené sklenice a sterilujeme při 80°C asi 10 – 15 minut, podle toho jak chcete mít květáky křupavé anebo více měkké. Poté sklenice vyjmeme, hrnec naplníme vlažnou vodou a postupně je opatrně začneme zchlazovat další studenou vodou, vždy ponechte sklenice chvilku v lázni. Zchlazujte velmi opatrně, sklenice jsou velmi horké a prudké zchlazení studenou vodou může způsobit okamžité prasknutí sklenice.

Ke konzumaci je nakládaný květák připraven okamžitě anebo pro intenzivnější chuť je dobré nechat ještě zeleninu rozležet. Nálev je pak velmi pikantní. Podávejte studené z ledničky. Pokud nespotřebujete sklenici celou najednou, uchovávejte v ledničce.