Miluji jaro. Březen, protože je měsícem knihy, konec dubna je pro mě časem těch nejčerstvějších a nejaromatičtějších bylinek na mé zahrádce a květen je lásky čas. Těch lásek mám, jak zjišťuji, čím dál tím víc. Jednou z nich je italské pobřeží Amalfi, které vás uchvátí svojí tyrkysovou barvou moře a citróny velkými skoro jak ragbyové míče.
Z citrónů místní připravují ty nejlepší limonády, sorbety a limoncella, ale také velmi jednoduché a osvěžující spaghetti s pěti druhy bylinek.
Jde o báječný recept, kde si to s bylinkami pěkně užijete. Citrónové spaghetti s bylinkami jsou stálicí mé kuchyně, jsou výborné, plné citrónové šťávy a kůry, a s voňavými bylinkami se tady dost vyřádím. Výhodou také je, že jsou hotové za chvilku. Nakonec si uvědomuji, že jedním z důvodů je, že pobřeží Amalfi vždy stojí za vzpomínku a připomenutí. Nastal čas se podělit o recept. Připravte si citróny a směs čerstvých bylinek: šalvěj, majoránku, rozmarýnu, tymián a pažitku a můžeme hned začít!
I spaghetti mohou být osvěžující, citrón a bylinky na tom mají zásluhu
Některá jídla s těstovinami mohou být díky smetanovým omáčkám trochu těžká, ale nakonec vždyť jde především o chuť, a tak jim to často rádi promineme. Tyto citrónové spaghetti s bylinkami jsou ale nadmíru osvěžující, v horkém létě na Amalfi asi o tom vědí své. Jde totiž o typický pokrm této části italského pobřeží, vždyť citrusové plody ale i bylinky díky slunci, půdě, vodě a přímořskému klimatu jsou s Amalfi přímo spjaty.
Citrón a bylinky mají zásluhu na osvěžující chuti
V tomto receptu se k těstovinám přidává citrónová šťáva i kůra a opravdu se s ní nešetří.
Stejné je to s bylinkami, ty zde soutěží o první pozici! Jde o neotřelou směs majoránky, rozmarýny, pažitky, šalvěje a tymiánu. Protentokrát úplně zapomeňte na sušené exempláře, tady jde jen čerstvé bylinky! Směs bylinek je typická pro Středomoří, takže se zde předvádí bylinky, které třeba tak často nepoužíváte, přesto si jejich kombinaci opravdu vychutnáte. Dnes zapomeňte na bazalku, která se dává k těstovinám spolu s petrželí skoro pravidelně. Existují totiž i jiné bylinky a nabízí se zde v plné kráse a v harmonizujícím spojení. Všechny se také perfektně hodí k citrónu, takže jde o dokonalé souznění.
Případnou silnější chuť, pokud si odmyslíte právě tuto směs velmi aromatických bylinek, přidají už jen dva stroužky česneku. Se solí bez obav šetřete, tedy samozřejmě kromě velkého hrnce, kde vaříte spaghetti, tam jí musí být opravdu dost. Jednoduše bylinky a citrón se postarají o skvělou chuť, a tak jen špetku soli přidejte na závěr. Čerstvě mletý pepř také není úplně potřeba, nicméně vím, že někteří bez něj nemohou být, tak je to jen na vás. Raději si ještě spaghetti ozdobte čerstvými lístečky bylinek a pažitkou, budete překvapeni jaké vůně a chutě jim na poslední chvíli dodají. Nezbytný parmazán jen připomene, že jsme v Itálii. Když nás letos jaro minulo, léto klidně může začít, osvěžující spaghetti už máme! A pozvěte své přátelé, tyto bylinkové spaghetti se dají servírovat jako ideální pokrm, kterým nakrmíte nejen svou rodinu, ale i větší část účastníků zahradní párty.
Citrónové spaghetti s pěti bylinkami
Ingredience:
300 g kvalitních spaghetti třeba zn. Barilla
plná hrst směsi čerstvých bylinek: šalvěj, majoránka, rozmarýna, tymián a pažitka
3 menší citróny + kůra z 1 citrónu
2 stroužky česneku
3 lžíce extra panenského olivového oleje
kousek parmazánu na strouhání
mořská sůl do vody na spaghetti i na závěrečné dochucení
Postup:
Nejdříve si postavíme vodu na spaghetti a dobře ji osolíme. Uvaříme těstoviny podle návodu do stadia al dente. Slijeme vodu a necháme v teple. Mezitím si připravíme bylinky, omyjeme je a dobře osušíme papírovým ubrouskem. U šalvěje, rozmarýny a tymiánu odstraníme pevné stonky a vše nasekáme. Zvlášť si nakrájíme pažitku a dáme stranou. Připravíme si pánev a dáme zahřát 2 lžíce olivového oleje. Česnek i se slupkou tlakem nožem rozdrtíme, slupku odstraníme a nakrájíme na malé kousky. Jakmile se olej zahřeje, přidáme česnek a směs bylinek, kromě pažitky. Snížíme teplotu a jen mírně česnek a bylinky asi 1 – 2 minuty orestujeme.
Přidáme polovinu citrónové šťávy a vše smícháme a zahřejeme. Přidáme okapané spaghetti, zbytek citrónové šťávy, kůru z 1 citrónu a lžíci olivového oleje, vše promícháme a necháme spaghetti nasáknout chutí bylinek, šťávy a oleje. Nyní přidáme pažitku, případně trochu mořské soli a vše smícháme. Ihned servírujeme a ještě dozdobíme lístky bylinek podle chuti. Závěrečnou tečkou je čerstvě nastrouhaný parmazán.