Tuřín neboli brukev řepka (někdy je označován jako kolník, na Slovensku kvaka) patří mezi kořenovou zeleninu a je křížencem mezi vodnicí a hlávkovým zelím. Často se také s vodnicí zaměňuje, zřejmě pro jeho podobně kulatý tvar, ne náhodou se mu také říká žlutá vodnice. Je to proto, že jeho dřeň je oranžově žlutá, ale na povrchu je spíše nazelenalý s fialovým okrajem. Vodnice je naproti tomu bílá s bílou sladkou dužinou lehce pepřové chuti, tedy spíše jako bílá ředkev. I v angličtině často dojde k záměně, tuřín je anglicky sweede, vodnice je turnip. Obě suroviny však mají více variant, takže existují tuříny bílé, červené, se zelenou slupkou. Chuťově je tuřín nasládle zemitý a chybí mu pepřový nádech vodnice, je tedy spíše jako nevýrazná kedlubna.
Skromná, ale velmi výživná zelenina, která na několik let zmizela
Tuřín je především skromnou zeleninou, na kterou se tak trochu pozapomnělo, asi také proto, že nemá eleganci chřestu nebo jiných, daleko zajímavějších a efektněji vypadajících zelenin a často se používal jen jako krmná řepa. V minulosti si tuřín právě nevybudoval tu nejlepší pověst, stal se základní surovinou pro pokrmy chudiny, které byly syté, ale velmi prosté, tedy zejména prosté chutí. Je to plodina, která vydrží i tvrdé mrazy, a zachránila od hladu mnoho generací. Tuřín byl tedy jakousi pohonnou hmotou, měl zejména zasytit. Není divu, že během dvou světových válek se lidem tato tradiční kořenová zelenina znelíbila a po druhé světové válce pomalu z našich talířů zmizela. A také nikdo moc neví, jak tuřín zpracovat.
Tuřín je velmi zdravá zelenina srovnatelná s kadeřávkem
Tuřínu musíme tak trochu pomoci, protože za ním stojí skvělé zdravotní benefity. Především je výborným zdrojem vitamínů A (tvrdí se, že má tohoto vitamínu ze všech druhů zelenin nejvyšší obsah) a C, obsahuje vápník a draslík. Především však jde o zeleninu s vysokým obsahem vlákniny s minimem kalorií. Celkově se tuřínu připisují významné účinky na lidské zdraví, zpomaluje stárnutí, snižuje cholesterol, zlepšuje zrak a stimuluje a zlepšuje trávení. Působí na náš kardiovaskulární systém, snižuje krevní tlak a zlepšuje srdeční činnost.
Jak na tuřín? Musíme mu pomoci! Exotické kari je jedno z řešení
Dnes se na tuřín díváme z nové perspektivy, hledáme způsoby, jak tuřín uvařit delikátně. Samozřejmě z tuřínu můžete připravit přílohy, nabízí se kaše, ale aby byla opravdu chutná, je třeba ji doplnit pořádným kusem másla a spotřebovat skoro celý mlýnek s pepřem. Do kaše se často přidává mrkev, pastinák či dýně, které chuť tuřínu vylepší. Pokud tuřín uvaříte jen jako polévkovou zeleninu, upřímně řečeno, moc si nepochutnáte.
Tajemství úspěchu vaření s tuřínem je tedy především ve způsobu zpracování. Je dobré ho předem osmahnout a zkaramelizovat, a nakonec i výrazněji dochutit.
Stejné je to s polévkou, je vhodné ji doplnit zeleninovým vývarem a přidat voňavé koření jako třeba kardamom a muškátový oříšek a nezapomenout na smetanu, aby její struktura byla krémová a jemná.
Vyzkoušejte však exotické kari, kde tuřín odvede skvělou práci. Lahodně se spojí s vodnicí a nahradí tofu nebo maso. Výsledek je překvapující! Na tuřín (a vodnici) pak už nedáte dopustit!
Kari z tuřínu a vodnice
Ingredience:
1 středně velký tuřín
6 malých vodnic
1 malý květák
2 lžíce rostlinného oleje
1 cibule, nejlépe šalotka
2 cm čerstvého zázvoru
1 lžička světlých hořčičných semínek
1 až 2 sušené chilli papričky
1 lžička mleté kurkumy
1 lžička semínek římského kmínu
1 lžička fenyklových semínek
200 g plechovka krájených rajčat ve vlastní šťávě
400 ml kokosového mléka
hrst čerstvého koriandru
mořská sůl
bílý jogurt na ozdobu
dušená rýže nebo chléb naan k servírování
Postup:
Nejdříve si rozehřejeme na pánvi olej a osmažíme koření. Začneme hořčičnými semínky a asi po jedné minutě, jakmile začnou prskat, přidáme cibuli a zázvor a vše osmahneme asi 4 minuty. Přidáme chilli papričky, kari by mělo být pikantní, kurkumu, fenyklová zrníčka, římský kmín a opět 1 minutu opražíme. Přidáme na kostky nakrájený tuřín a vodnici, osmahneme a zalijeme nasekanými rajčaty i se šťávou a kokosovým mlékem a dusíme pod pokličkou asi 20–25 minut.
Tuřín je nutné dobře povařit, musí být téměř měkký. Mezitím květák rozdělíme na růžičky a přidáme ho do pánve a už jen povaříme, nejvýše 10 minut. Ochutnáme a dobře osolíme. Servírujeme do misky a pro zjemnění přidáme bílý jogurt.Čerstvý koriandr přidáme i se stonky. Servírujeme s dušenou rýží basmati nebo s chlebem naan.