Velikonoce jsou nejdůležitějším křesťanským svátkem uctívajícím umučení a vzkříšení Krista. Moderní doba je tak trochu upravila, ale základ v gastronomii zůstává stejný. Příroda se probouzí, začíná opět žít a v období Velikonoc se vaří především z čerstvých vajec, jarních bylinek a z masa mladých jehňat. A na velikonoční sváteční stůl také patří i dort, tentokrát doporučuji tvarohový, plný vajíček a broskví ve stylu newyorského cheesecaku. Nechte si prozářit stůl barvou narcisů! Vždyť žlutá barva je letošním hitem! Vzpomeňte si na film La La Land a žluté šaty hlavní hrdinky.
Mimo mazanců a beránků zkuste pečený tvarohový dort
K velikonocům patří i pečení mazanců, v zahraničí mazancových bochánků s označením kříže, tedy britských hot cross buns, http://www.tastejourney.cz/2015/03/britsky-mazanec-hot-cross-buns-neboli-bochanky-s-krizem/ a tradičně nezapomeneme ani na velikonočního beránka. Velikonoce jsou možná dnes více spojené s čokoládovými orgiemi, kdy jsou obchody plné čokoládových vajíček a zajíců. Letos tak trochu odlehčete a upečte si tvarohový dort plný tvarohu a vajec s nízkým sušenkovým korpusem a nechte ho ještě více prozářit žlutými kompotovaným broskvemi.
Pečený dort z tvarohu je podobný zapékanému newyorskému cheesecakeku. Ten je však z jiného korpusu a navíc je pouze z krémového sýra a smetany. Pro nás je tvarohový dort více srozumitelný, tradiční a také více oblíbený, jednoduše tvarohové dezerty do našich krajů patří. Výhodou je, že není tak tučný a pochutnáte si na něm stejně.
Sušenkový korpus z piškotů a tajemných amaretti
Zapomeňte pro jednou na máslové sušenky všech možných značek a raději zvolte cukrářské piškoty, které neobsahují tuky. Pro výrazněji madlovou chuť jsem zvolila italské klasické sušenky amaretti. Jsou sice dražší než běžné máslové, ale vyplatí se nejen pro jejich nádherně křupavou strukturu, ale zejména pro výraznou chuť hořkých mandlí, která zvýrazní každý sladký dezert. Amaretti vám nejen v Itálii, ale i v každé lepší kavárně podají k šálku espressa a tím vás ochrání před možným následným sladkým mlsáním. Jedna lahodná sušenka amaretti uspokojí vaší vtíravou chuť na sladké. Amaretti jsou tak lahodné, křupavé a jedna na chuť opravdu stačí.
Broskve jen zářivě žluté, tedy nejlépe naložené z Řecka či Itálie
Tvarohový dort si báječně rozumí s nakládanými broskvemi. Není třeba čekat na letošní úrodu, tentokrát budou vhodné kompotované. Naložené loupané broskve v nálevu mají zářivě žlutou barvu, která se skvěle hodí k tvarohové náplni plné jarních žlutých vajíček a vanilkového pudinku. Vybírejte proto zaručeně čerstvá, nejlépe domácí vajíčka, ale i kvalitní kompot, kde zaručeně budou zralé, žluté loupané broskve, které tento tvarohový dort i ozdobí.
Tak ať vám prozáří Velikonoce!
Pečený tvarohový dort s broskvemi
Ingredience:
Na podklad:
100 g cukrářských piškotů
100 g amaretti sušenek
100 g nesoleného másla
Náplň:
3 misky měkkého tvarohu po a 250 g
150 g krémového sýra Philladelphia
2 sáčky vanilkového pudinku po a 40 g
1 citrón, šťáva i kůra
1 lžička vanilkového extraktu
4 vejce
180 g cukru
2 velké sklenice loupaných půlených broskví v nálevu
Postup:
Nejdříve si v mixéru rozsekáme cukrářské piškoty na hrubší kousky. Stejně rozsekáme zvlášť i amaretti sušenky, jsou totiž tvrdší, takže je lépe je sekat odděleně od piškotů. Rozpustíme si v misce máslo. Sušenkovou směs polijeme rozpuštěným máslem a vše spojíme. Vymažeme si strany dortové formy (25 cm v průměru) a vyložíme dno papírem na pečení. Sušenkovou směs dáme na dno formy a pevně stěrkou stlačíme ke dnu a do stran. Dáme do ledničky vychladnout.
Mezitím si rozehřejeme troubu na 170° C, horkovzdušnou na 150°C.
Kompotované oloupané broskve dáme do sítka nad misku okapat.
Do mixéru dáme vejce a cukr a metlou vyšleháme. Přidáme tvaroh, krémový sýr, vanilkový extrakt, nastrouhanou kůru a šťávu z celého citrónu, 2 balíčky pudinkového prášku a při sníženém výkonu mixéru vše spojíme do hladka.
Vyndáme z ledničky dortovou formu se sušenkovým základem, navrch položíme okapané půlky broskví řezem nahoru, část, asi 3 půlky, ponecháme na ozdobení a vše zalijeme tvarohovou směsí. Dáme do trouby a pečeme asi 60 minut, dokud tvarohový dort nebude do zlatova. Případné trhliny nejsou na závadu, dodávají dortu ten správný charakter. Necháme ještě asi 10 minut vychladnout.
Posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme zbývajícími kousky broskví.