Avokádový dort s limetkou boří všechna pravidla. Je nepečený, tedy raw, je bez mouky, tedy bez lepku, je bez mléka, tedy dairy free a přesto anebo právě proto si na něm pochutnáte. Ba co víc, tento dort obsahuje neotřelé suroviny. Avokádo, ořechy, datle, hořkou čokoládu a extra panenský, za studena lisovaný, kokosový olej, tudíž ingredience s nimiž nehřešíte, spíše si můžete odškrtnout, že jste právě udělali něco dobrého pro své tělo. Takže je hřích dát si avokádový dort? Tentokrát ani moc ne!
Nadchnul mě. A to nejen svojí jarní svěže zelenou barvou o kterou se zaslouží avokádo a limetka. Je hotový za chvilku, i když vyžaduje čas na odpočinutí a vážně skvěle chutná!
Avokádo a limetka – dvě hlavní suroviny na krém
Dvě hlavní suroviny jsou avokádo a limetka. Prozradím, že na nepečený korpus se použijí datle, madle a ořechy, kokos a hořká čokoláda. A pak už jen krém z avokáda a limetek a medu. Avokáda by měla být perfektně zralá, očekává se od nich krémová struktura a neměla by být tmavě zbarvená či jinak poškozená. Z nezralého avokáda krém jednoduše nevykouzlíte. Příprava je jinak snadná a rychlá. A pak už jen nechat dort usadit a ozdobit hořkou čokoládou.
Datle, ořechy, kokos, hořká čokoláda na korpus
Korpus sice potřebujeme mít pevný, aby podržel krémovou náplň, ale nasekané ořechy, čerstvý kokos a datle snadno dodají potřebnou strukturu a hlavně chuť, která kontrastuje s lehkým osvěžujícím krémem. Není třeba se zdůrazňovat, že hořká čokoláda a ořechy, počítaje i ten kokosový vám prospějí, ovšem datle překvapivě bodují svými benefity, jsou vitamínová a minerálová bomba a dodají vám potřebnou energii!
Avokádo, ze své podstaty tučné (ale jde o tzv. zdravé tuky), zde neuvěřitelně dobře pracuje, je měkké a vláčné, dá se našlehat a snadno dosáhnete krémové konzistence. Limetková šťáva ochrání avokádo před tmavším zbarvením a nastrouhaná kůra limetky náplň krásně ochutí a dodají jí lehce pikantní tón. Tím, že se k avokádu a limetce přidá med, získá krém jen lehce sladkou chuť. Celkově tedy avokádo působí neutrálně a vítězí limetka, takže výsledek je příjemně osvěžující.
Na dort budete potřebovat mixér na rozsekání datlí, ořechů a čokolády na korpus, stejně jako na rozmixování avokáda.
Kokosový olej jen extra panenský a lisovaný za studena
Extra panenský kokosový olej lisovaný za studena je jednoznačně tajnou zbraní tohoto dezertu a určitě na něm nešetřete a kupujte ten nejkvalitnější. Kokosový olej vyberte takový, který je označen jako čistý a lisovaný za studena při maximálních teplotách do 48 °C ( tedy extra panenský), nerafinovaný, dále nezpracovávaný nebo dochucovaný. I když názory na jeho účinky jsou tak jako nakonec často i u jiných surovin až protichůdné, je důležité připomenout, že tento kokosový olej není rafinovaný, tedy nijak upravovaný. Obsahuje sice nasycené mastné kyseliny, ale je řazen mezi zdravé oleje, neboť převážně obsahuje tuky tzv. středního řetězce, které se přímo dostávají do jater a tam jsou rozkládány, tedy neukládají se. Je dobře stravitelný a je stálý i při vysokých teplotách, a proto se používá při vaření.
Nepoužívám ho pravidelně, ale k tomuto receptu se hodí. Pracuje se s ním dobře, nejdříve se jen na mírném ohni jen rozpustí, nechá vystydnout na pokojovou teplotu, přidá se částečně do korpusu i do krému. Je ideální tím, že opět zpátky báječně ztuhne a podrží celý dort v perfektně pevném stavu. A až vám rozehřátý kokosový olej ovoní kuchyň, dejte pozor abyste nezačali balit kufry do Karibiku, je to vůně jako z právě nakousnuté kokosové tyčinky Bounty.
Odpočinout a před podáváním třeba i na hodinu zamrazit
Dort se dá také snadno před podáváním zmrazit a tím ho změníte na nádhernou strukturu jakou má originální semifreddo, tedy napůl chladná struktura sametového krému, v tomto případě z avokáda.
Dort je ideálním jarním dezertem a inspirovala jsem se v nabídce Waitrose. Už jen jeho nádherně zelená barva evokuje příchod jara a Velikonoc. Stačí jen jako ozdobu přidat čokoládová vajíčka a máte hned dort na velikonoční stůl.
Nepečený avokádový dort s limetkou
Ingredience:
100 g extra panenského tuhého kokosového oleje
125 g neloupaných mandlí
20 g neloupaných lískových ořechů
70 g čerstvého kokosu
200 g datlí bez pecek, nejlépe Deglet Nour nebo medijol
60 g hořké čokolády ( bez mléka) a dalších 20 g na ozdobu
4 velká perfektně zralá avokáda, nejlépe typu Haas
4 limetky
100 ml tekutého medu
dvě špetky mořské soli
čerstvá máta, meduňka či bazalka na zdobení
Postup:
Nejdříve si odvážíme ztuhlý kokosový olej a dáme ho do malého kastrůlku jen mírně zahřát, aby roztál. Jakmile je rozpuštěný, nezahřívejte ho déle, ihned stáhněte z ohně a přelijte do porcelánové nebo keramické misky a nechte vychladnout.
Připravíme si menší formu na dort s odnímatelným dnem o průměru asi 20 cm, na papír na pečení si obkreslíme velikost dna a papír vystřihneme a vyložíme s ním dno formy. Vezmeme mašlovačku a kokosovým olejem lehce vymažeme stěny formy.
Do mixéru si připravíme odpeckované datle, mandle, ořechy a kousky čerstvého kokos na kousky. Největší rychlostí vše nasekáme a přidáme na menší kostky nalámanou čokoládu, nalijeme z misky půlku rozpuštěného kokosového oleje a znova sekáme dokud se vše dobře nespojí. Hmotu přeneseme do dortové formy a rozprostřeme ji až k okrajům a pevně přitlačíme rovnoměrně na dno formy. Dáme na chvilku do ledničky vychladnout a usadit.
Mezitím si do hlubšího talíře najemno nastrouháme kůru ze 4 limetek, pak je rozpůlíme a vymačkáme z nich šťávu.
Avokáda rozpůlíme ostrým nožem, pootočením oddělíme a vyjmete pecku, oloupeme kůru a dáme do mixéru. Zalijeme limetkovou šťávou a přidáme kůru, tekutý med a zbytek kokosového oleje. Ochutíme mořskou solí a v mixéru umixujeme do hladka.
Vyjmeme z ledničky formu s korpusem a stěrkou na korpus rozprostřeme avokádovou náplň. Lehce uhladíme a dáme do chladničky 3- 4 hodiny nebo přes noc usadit a ztuhnout. Nožem obkroužíme dortovou formu, povolíme stěny, nožem vyjmeme a odstraníme papír zespodu a přendáme na talíř. Před podáváním nastrouhejte hořkou čokoládu nožem nebo na struhadle a ozdobte dort. Můžete dozdobit mátou anebo meduňkou. Hodí se i bazalkové lístky.