Švestkové knedlíky nejsou výhradně českou a moravskou záležitostí. Je zde patrný vliv Rakousko-uherského impéria, protože si na nich pochutnáte i v Rakousku a Maďarsku, ale i v Německu. Mají své odlišnosti, zvláště v druhu zvoleného těsta a posypu. V každém případě je však škoda nechat si právě probíhající švestkovou sezónu proklouznout mezi prsty. A tak ke švestkovým koláčům přidejte i knedlíky. Ty naše však mají vlastní chutě: podávají se s mákem. Unikátní a lahodná kombinace, zdánlivě nesourodá, je chloubou.
Švestkové knedlíky z různých těst a s rozmanitými posypem
Švestkové knedlíky jsou jídlem moučníkovým. Jednoduše by se daly popsat jako švestky zabalené v těstě, uvařené ve vodě a posypané cukrem a hojně zalité rozpuštěným máslem a v případě bramborového těsta i sádlem. Těsta můžete použít různá, od kynutých, přes tvarohové, žemlové, krupicové, někdy i odpalované, až po bramborové. Podle druhu těsta, ale i podle chuti se zvolí i závěrečné doplnění sladkým posypem, tedy zejména cukrem, který je převážně moučkový, ale může být ve spojení se skořicí i jemně krupicový, zvláště pro ty, kterým nevadí skřípání cukru mezi zuby.
Tradičně se knedlíky sypají strouhankou, někdy i sladkou z máslových sušenek anebo piškotů, dokonce i nastrouhaným perníkem. Modernější verze sypou ořechy, kokosem, mandlemi, griliášem anebo čokoládou. Někdo přidává zvláště ke kynutým a tvarohovým těstům šlehačku, zakysanou smetanu anebo jen tak polije smetanou, jako angličané polévají své jahody. K podpoření trávení se doporučuje zvláště ty kynuté nebo tvarohové přizdobit mátou nebo meduňkou.
Dvě české a moravské zvláštnosti, tvrdý tvaroh a mák
Máme svoji specialitu na švestkové knedlíky a tou je tvrdý tvaroh, nastrouhaný nebo jen tak rozdrobený, což mnozí cizinci vůbec nechápou a my jsme na to pyšní. Zvláště unikátní kombinace je posypání knedlíků mákem, samozřejmě mletým, smíchaným s moučkovým cukrem. Pokud navštívíte Rakousko,v mnoha restauracích i rychlých občerstveních na vás čekají obrovité kynuté knedlíky, “ Germknödel ”, které jsou plněné povidly a podle výběru vám je buď posypou mákem a cukrem, anebo polijí vanilkovou omáčkou, a pokud si poručíte, dostanete na tento knedlík současně mák i cukr a navíc vám bude plavat ve vanilkovém moři! Asi proto, abyste měli dost energie na zlézání horských velikánů.
Bramborové těsto nejen pro slané náplně, ale i ke švestkám
Výběr druhů těst a posypání ke švestkám je veliký a je jen otázkou chuti, jakou kombinaci zvolíte. Každý z nás má jistě zafixované ty pravé knedlíky, které se dělávaly doma, a podle nich nedá dopustit na tu svoji oblíbenou variantu chutí. Dokonce si myslím, že Češi jsou ve výběru velmi striktní, protože švestkové knedlíky jsou často spojené s dětstvím a tímto jídlem se tam zpátky podvědomě vracíme.
Švestkové knedlíky pro mne jsou nejlahodnější z bramborového těsta a s mletým mákem, s cukrem a pokapané rozpuštěným máslem. Ač se někomu může zdát, že bramborové těsto funguje jen se slanými náplněmi, není tomu tak. Ke švestkám a máku se dokonale hodí, nejen proto jsou tyto knedlíky unikátně chutným pokrmem. Tajemství je samozřejmě i v uvařených švestkách, které změknou a pustí šťávu, která se dokonale spojí s posypem a bramborovým těstem.
Příprava bramborového těsta je jednodušší, než byste si mysleli, a není třeba se obávat neúspěchu. Těsto se dobře zpracovává a švestky se do něj krásně balí. Jen je zapotřebí vše si připravit a načasovat tak, aby se hotové knedlíky ihned po zabalení mohly vhodit do vařící vody, aby těsto nezřídlo. Bramborové těsto by totiž nemělo dlouho stát. Pokud už vás nebude balení švestek do knedlíků bavit, ze zbytku těsta můžete vykouzlit bramborové šišky, které můžete servírovat se stejnou posypem. Tak je vyzkoušejte!
Švestkové knedlíky z bramborového těsta
Potřebujeme:
1 kg zralých švestek
Na těsto:
1 kg moučných brambor
2 vejce
1/4 lžičky mořské soli
2 malá vejce
5 velkých lžic dětské krupičky
350 g hrubé mouky a další na zpracování
Na posyp:
200 g mletého máku
100 g moučkového cukru
asi 70 g másla na rozpuštění a k polití
Postup:
Nejdříve si uvaříme brambory ve slupce do měkka. Mezitím si omyjeme švestky, rozkrojíme je ostrým nožem vertikálně pouze na jedné straně a vyjmeme pecku a dáme stranou. Připravíme si velký hrnec s vodou a přivedeme ji k varu, aby byla připravená na vaření knedlíků.
Jakmile jsou brambory uvařené, slijeme vodu, vyndáme je na plochý talíř a po mírném zchladnutí oloupeme, rozmačkáme v lisu na brambory anebo je nastrouháme na struhadle na jemno.
Na pracovní ploše k bramborám přidáme vajíčka, sůl, krupičku a mouku a zpracujeme v těsto. Nesmí se lepit, případně si pomůžeme ještě trochou mouky. Rozdělíme nožem na dvě dávky, z první na pomoučněné ploše utvoříme váleček a odkrajujeme stejné plátky asi 2-3 cm silné. Stejně postupujeme i u druhé várky těsta. Jednotlivé plátky rukou mírně rozprostřeme, vložíme švestku bez pecky a zabalíme. Jakmile máme knedlíky hotové, ihned je dáme po menších dávkách vařit do dostatečného množství vroucí vody a přikryjeme je pokličkou, aby zůstalo těsto nadýchané. Vaříme 5 minut anebo tak dlouho, dokud knedlíky nevyplavou na povrch. Vyndáme děrovanou naběračkou, okapeme vodu a dáme do mísy. Lehce pokapeme máslem, aby se neslepily anebo ihned servírujeme na talíře. Podáváme s moučkovým cukrem, mletým mákem a zalijeme je rozpuštěným máslem.
One Response
Poslední doteky léta. Švestkový a fíkový džem - Taste Journey
[…] hojnější než jablka. Švestky se staly pevnou součástí české kuchyně; vzpomeňme jenom na švestkové knedlíky, švestková povidla, bez kterých si naše koláče jen těžko představíme. Koneckonců […]