Rybízový koláč s mandlemi – rybíz v luxusním obalu

with Žádné komentáře

Pokud se někomu zdá, že rybíz je příliš pikantní ovoce, tak v tomto báječném koláči na kyselost rybízu zapomenete. Ideální kombinace křehkého těsta a mandlové žmolenky právě červený rybíz   podrží, takže kyselost je pryč a lehce pikantní chuť zůstane. Takže žádné mdlé koláče bez chuti, ale luxusní s rybízem a mandlemi!

Rybízový koláč s mandlemi

Ingredience:

250 g hladké mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
125 mandlí oloupaných a nahrubo umletých
180 g másla
150 g pískového cukru
1 vejce velikosti L
2 čajové lžičky vanilkového extraktu
50 g mandlových plátků na ozdobu do žmolenky
600 g červeného rybízu

Postup:

Předehřejte si troubu na 180 °C. Lehce vymažte máslem a vysypejte moukou koláčovou formu, průměru asi 23 cm, nejlepší je s volným dnem. Sypké přísady, tedy mouku a prášek do pečiva, dáme do mísy. Mezitím si v mixéru nasekáme na hrubo oloupané mandle a dáme ke směsi mouky. Přidáme změklé máslo a elektrickým mixérem nebo ručně zpracujeme v drobenkovou směs. Přidáme  cukr a ještě dále asi 5 minut zpracováváme. Odvážíme 190 g drobenkové směsi a dáme ji stranou na posyp.

K původní směsi přidáme vejce a vanilkový extrakt a elektrickým mixérem nebo vařečkou zpracujte v těsto. Větší lžící nebo vařečkou těsto přendáme do vymazané a vysypané formy. Uhladíme stěrkou a posypeme trochu mouky a dále rukama zatlačte těsto do okrajů formy alespoň do výše 2 cm. Přidáme hrst mandlových plátků, které vám pomohou, aby se těsto nelepilo.

Rybíz omyjeme a odstraníme stopky, nejlépe vidličkou a dokonale okapeme.

Do zbylé směsi žmolenky přidáme mandlové lupínky a smícháme. Část žmolenky dáme na těsto, aby se vsákla případná šťáva z rybízu při pečení, poté přidáme okapaný rybíz až k okrajům a posypeme zbytkem žmolenky.

Pečeme asi 40 až 45 minut, dokud střed koláče nebude pevný a okraje těsta nezezlátnou.

Vyndáme  z trouby a necháme chvilku vychladnout, teprve poté koláč vyndáme z formy.

Podle nálady, počasí a chuti můžete koláč podávat teplý, jen lehce posypaný moučkovým cukrem, kdy skvěle vyzní jeho mandlová chuť s rybízem  anebo ho můžete nechat úplně vystydnout a pochutnávat si na koláči vychlazeném. Obě varianty jsou báječné!