Tento recept měl premiéru v pořadu České televize Sama Doma dne 3. 5. 2016. Všem moc chutnalo a ozdobení chlebíčků kvítky medvědího česneku je okouzlilo. Pesto jinak můžete použít na těstoviny, do rizot anebo právě por níže zmíněnou pomazánku s Lučinou. Vyzkoušejte!
Pesto z medvědího česneku a mladých kopřiv
Ingredience na jednu skleničku:
50 g medvědího česneku
3 vršky mladých kopřiv
70 g vlašských ořechů
30 g dýňových semínek
75 ml extra panenského olivového oleje
30 g nastrouhaného parmazánu
citrónová šťáva z 1 citrónu
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Postup:
Nejdříve si na sucho na pánvi opražíme vlašské ořechy a stejně opražíme i dýňová semínka a odložíme stranou.
Medvědí česnek opláchneme a usušíme v sušičce na salát. Mladé vršky kopřiv opláchneme, okapeme a osušíme ubrouskem. Do mixéru dále ořechy, semínka a přidáme medvědí česnek a kopřivy, parmazán, olivový olej, sůl a přepř a rozmixujeme. Nakonec přidáme Lučinu a citrónovou šťávu a ještě jednou rozmixujeme. Dáme do čistě vymyté sklenice. Lze použít nejen jako pesto k těstovinám, ale i k jarním bramborám, ideální i jako pikantní pomázánka na tmavý chléb. Uchováváme v ledničce.
Varianta pesta jako pomazánky na chléb
Přidáme:
1 malá kostka sýra Lučina
2 lžíce smetany ke šlehání
Postup:
Do části pesta vmícháme sýr a smetanu a spojíme. Namažeme na chléb a ozdobíme kvítkem česneku nebo lístkem na plátky.