Žádné kalorie a žádný lepek, přesto jde o těstoviny. Navíc surovina bez cukru, bez tuku, proto ideální téměř pro všechny druhy diet. Nový hit a objev pro všechny příznivce zdravé výživy a dietáře anebo jde o přehnané tvrzení?
Ať je váš názor na diety jakýkoliv, stojí za to o rostlinných těstovinách něco vědět. Pocházejí původně z Japonska, kde se konzumují více než sto let a jsou někdy nazývány shirataki nebo jen konjac ( čti konjak) nudle. Jsou oblíbené v Británii i ve Spojených státech, kde obléhají všechny obchody se zdravou výživou, ale zakoupíte je i v běžném supermarketu. U nás se prodávají pod názvem Perfect pasta nebo Zero noodles – Bezkalorické nudle.
O co vlastně jde?
Jde o průhledné, želatinové japonské nudle, které se vyrábějí z rostliny konjac yam,( latinsky Amorphophallus konjac) respektive z jeho hlíz, nazývaných také někdy Ďáblův jazyk nebo Slonní yam. Japonský název shirataki znamená “ bílý vodopád ”, tedy tak, jak nudle vypadají. Hlavní složkou je glucomannan, ve vodě rozpustná dietní vláknina. Označení, bez karbohydrátů, bez cukru, bez tuku a bez lepku je na místě. Pro milovníky různých diet jsou pravým požehnáním. Jsou lehčí než běžné nebo rýžové nudle, obsahují zdravou vlákninu a výborně zasytí.
Hodí se pro více druhů diet
Pro své složení a vlastnosti jsou vyhledávané pro různé kategorie diet. Vzhledem k tomu, že jde vlastně o druh rostlinného škrobu, neobsahují tyto nudle karbohydráty ani tuky a tudíž ani nemají žádnou ( anebo jen minimální) energetickou hodnotu, proto se také nazývají “ zero noodles ” , jsou tedy vhodné pro všechny druhy nízko karbohydrátových a netučných diet. Celiaci a všichni, kdo nechtějí nebo nemohou jíst lepek mohou také sáhnout bez obav po těchto těstovinách. Další výhodou je, že ideálně zaplní a pomohou tedy regulovat přísun potravy u diabetiků anebo při dietním programu. Jde především o zdravou, rostlinnou vlákninu takže i zastánci zdravé výživy, vegani a vegetariáni si přijdou na své.
Jaká je chuť konjak nudlí? Spíše žádná, ale skvěle absorbují všechny chutě
Dalo by se říci, že chuťově jde o neutrální potravinu. To však nebrání, aby byla připravena jakýmkoliv způsobem, dokonce je schopná do sebe vstřebat chutě a vůně natolik dobře, že hravě soutěží s běžnými těstovinami. Před každým použitím je však nutné ve vodě naložené, průhledné nudle propláchnout horkou a studenou vodou, a to podle způsobu použití, popřípadě je jen pár minut povařit. A můžete si s nimi vyhrát podle svého gusta, tak jako byste postupovali při vaření s běžnými těstovinami. Ideální použití je v asijské kuchyni, skvěle se hodí k výrazným omáčkám, do polévek i jídel připravených ve wok pánvi, nakonec zde existuje tradiční spojení s Japonskem, ale není důvod, proč s nimi neexperimentovat také v jiných kuchyních a třeba i té naší.
A tak si připravte netradiční buřt salát s konjak nudlemi, jde o sofistikovanější obdobu klasického buřt salátu, kterému nudle přidají asijský nádech.
Rostlinné nejen nudle, ale i rýže
Není třeba se ostýchat a připravit si lze konjak nudle i na sladko. Pro všechny, kteří mají rádi rýžový nákyp, ale chtějí místo rýže zdravou vlákninu, se hodí zapečené dezerty s hnědým třtinovým cukrem. Konjak nudle existují i v podobě struktury rýže a zde poslouží skvěle, výborně souzní s orientální chutí kokosového mléka, skořice, kardamomu a pomerančové kůry. Připravujeme je stejně jako klasický rýžový nákyp, zapékáme do zlatova a pak už se necháme se okouzlit vůní tohoto orientálního dezertu.
Buřt salát z dietního salámu s konjak nudlemi
Potřebujeme:
1 balíček konjak nudlí, např. Perfect Pasta spaghetti
100 g libového jemného dietního salámu nebo šunky
1 malá jarní cibulka
1 zelená paprika
5 červených a 5 žlutých cherry rajčátek
2 plátky sýra holandského typu např. Madeland
3 střední okurky v kyselém nálevu
1/2 žluté cibule
čerstvě namletý pepř
Na dresing:
2 lžíce lihového octa
1 lžička rostlinného oleje
špetka mořské soli
1 lžička cukru
Postup:
Konjak nudle okapeme v cedníku a propláchneme horkou vodou a studenou vodou a znova okapeme. Dáme do mísy. Přidáme na proužky nakrájený salám, na stejné plátky sýr, na kolečka cherry rajčátka, na proužky papriku. Nakládané okurky vyndáme z nálevu, okapeme a nakrájíme je na kolečka stejně nakrájíme jarní cibulku na kolečka a žlutou cibuli na plátky a vše přidáme k nudlím. Přelijeme dresinkem, který smícháme ze všech surovin a vše dokonale promícháme. Nakonec přidáme na ozdobu čerstvou pažitkou. Ochutíme čerstvě namletým pepřem.
Zapečený rýžový nákyp s orientálním kořením
Potřebujeme:
1 balení konjak nodle v podobě rýže např. Perfect rice
200 ml kokosového krému nebo mléka
kůra z jednoho pomeranče
2 kardamomy
kousek celé skořice
50 g másla
4 lžíce pískového cukru
citrónová kůra z 1 citrónu
2 lžíce hnědého třtinového cukru
1/4 manga
čerstvá máta na ozdobu
Postup:
Nejdříve si propláchneme rýžové nudle v sítku horkou vodou, okapeme a důkladně propláchneme studenou vodou. Do hrnce dáme vařit kokosové mléko, které ochutíme nastrouhanou pomerančovou kůrou, rozdrceným kardamomem a celou skořicí. Necháme vařit asi 5 minut, pak slijeme kokosové mléko, scedíme rýži a odstraníme kousky skořice a kardamomu a rýži necháme jen mírně na sítku zchladit.
Zahřejeme gril na 65° C anebo troubu asi na 190°C .
V mixéru vyšleháme cukr a žloutky do pěny, přidáme změklé máslo a ochutíme citrónovou kůrou a lehce vmícháme teplou rýži. Vymažeme dvě ohnivzdorné misky máslem a naplníme je směsí rýže a máslového krému. Dáme pod gril zapéct asi na 15 minut, v polovině času posypeme hnědým cukrem, který teplem zkaramelizuje a utvoří na povrchu krustu. Pečeme do zlatova a zdobíme kouskem manga a čerstvou mátou.