Máslová dýně, červený pepř a granátové jablko – ideální souznění v polévce

with Žádné komentáře

Dýňových polévek není nikdy dost. A nejsou jen výsadou podzimního období. Královnou mezi dýněmi s úžasně sladkou chutí je dýně máslová, která je na pultech díky dovozu z teplejších krajin celoročně. Má velmi pevnou dužinu a proto se skvěle hodí na krémové polévky. Zkombinujete-li její chuť s červeným pepřem, zrníčky granátového jablka a čerstvými lístky koriandru či svaté bazalky, budete překvapeni luxusní chutí a i tím jak krásně vypadá. Ideálně dietní a zdravá záležitost!

I dýňová polévka může být fajnová, přesto dietní

Nenechte se odradit dýní, jak jsem ji znali dříve. Na polévce z běžné, velké dýně z našich zahrádek jsme si moc nepochutnali. O dýňovém krému se vůbec nedalo mluvit, vodnatá struktura a neutrálně bezbarvá hmota každého odradila. Dnes je dýňová polévka velmi sofistikovanou záležitostí s různými ingrediencemi. Přirozeně nasládlou chuť dýně navíc můžete zvýšit tím, že dýni nejdříve upečete. Máslová dýně se hodí pro přípravu polévek tak báječně, že dnes dýním vévodí. Krémovou strukturu polévky vykouzlíte bez jakéhokoliv přidání mouky či smetany. Většinu jejího vnitřku totiž tvoří pevná dužina, semínek je jen minimum. Zkrátka máslová dýně ze sebe vydá to nejlepší.

Chuť polévky podpořte červeným pepřem, jde o vzácné koření

Kombinace česneku a olivového oleje se k dýni hodí, dodá jí kořeněný tón. O pikantní tečku se postará čerstvě drcený červený pepř, který chutná až pálivě, ale ne tak, jako byste přidali chilli papričky (i když i ty v malém množství do polévky přidávám). Chuť červeného pepře je luxusnější, spíše sladká, ovocná se slunným teplým nádechem pikantnosti.

Červený pepř je vlastně na slunci usušená odrůda pepřovníku černého, tedy plně zralých bobulí zavěšených na hroznu. Je to obdobné jako u pepře černého, bílého a zeleného, jen se velmi bedlivě sleduje doba sklizně. Jakmile se bobule zabarví, spaří se v horké vodě, suší se asi 3-4 dny na slunci, poté se ručně třídí. Jsou velmi křehké, zejména jejich slupka, proto je lepší drtit je v hmoždíři nebo v sáčku na prkénku válečkem na nudle. Červený pepř je velmi žádaným kořením pro svoji unikátní chuť, využití najde při přípravě sofistikovaných pokrmů. Madagaskarská odrůda červeného pepře je sladší a její unikátní chuť ji řadí mezi vzácné druhy.

Není od věci poznamenat, že červený pepř je nutné odlišovat od růžového pepře, který, ač vypadá velmi podobně, není pravým pepřem a může být alergenem, protože není z rodu pepřovníku.  Patří do stejného druhu jako třeba kešu nebo pistáciové oříšky, jde o jakýsi druh ovoce.

Zdobte zrníčky granátového jablka a čerstvým koriandrem

Červený pepř dokáže být nejen chuťovým doplněním, ale i efektní ozdobou třeba ryb nebo mořských plodů, zejména krevet. Zrníčka granátového jablka tento efekt ještě podpoří. Přidejte je do polévky! Pokud se obáváte, že je neumíte z královsky vypadajícího jablka pořádně vyndat, nezoufejte. Rozkrojte plod napůl, uchopte ho do dlaně a do velké mísy opakovaným poklepáváním vařečky zrníčka mezi vašimi prsty krásně vypadají. A pak už si jen pochutnáváte. Jsou totiž extrémně chutná a zdravá!

Polévka z máslové dýně je dietní a velmi zdravou volbou

Extrémně zdravá a dietní – tak by se dala charakterizovat tato polévka, ale nesmíme zapomenout, že je i velmi dobrá. A tak si ji užijte, a bez výčitek svědomí. Je dietní, plná vitamínů, minerálů a zdravé vlákniny. Granátová jablka a čerstvý koriandr doplní výčet zdravotních výhod, na které si vzpomenete, když si dáte první lžičku. I dobré jídlo si můžete užít a navíc dopřát svému tělu (i duši) to nejlepší. Polévka spadá do oblast tzv. pohodových jídel (comfort food), užijte si ji naplno! Oranžová a červená barva jsou neodolatelnou pastvou pro oči!

Polévka z máslové dýně s červeným pepřem, granátovým jablkem a koriandrem

Potřebujeme:

1 střední máslová dýně
3 stroužky česneku
1 chilli paprička
3 lžíce olivového oleje
zeleninový vývar
2 lžičky červeného pepře
šálek zrníček z granátového jablka
svazek čerstvého koriandru nebo svaté bazalky
šálek kokosového mléka light
mořská sůl

Postup:

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C. Oloupeme máslovou dýni, vydlabeme ostrou lžičkou zrníčka a dužinu nakrájíme na plátky. Na plech dáme papír na pečení, polijeme olivovým olejem, rozetřeme a poklademe dýní, plátky dáváme těsně k sobě. Zakapeme olivovým olejem a posolíme. Pečeme asi 35 minut. V hrnci si rozehřejeme asi 2 lžíce olivového oleje, osmahneme na nich oloupaný a na kousky nakrájený česnek a plátky chilli papriček, přidáme upečenou dýni, zalijeme horkým vývarem a povaříme asi 10 minut. Rozmixujeme ručním mixérem dohladka. Ochutíme, případně mírně dosolíme a podle chuti přidáme kokosové mléko. Podáváme v miskách a dokořeníme tlučeným červeným pepřem, zrníčky z granátových jablek a čerstvým koriandrem.