Zlatá éra barů a perfektní Mahattan koktejly a Negriny – to je Employees Only

with Žádné komentáře
Bar s názvem Employees Only uchvátil srdce Newyorčanů již od okamžiku, kdy v roce 2004 otevřel své dveře. Neváhám ho označit jako bar “par excellence”. Nachází se v srdci Manhattanu na West Willage a už jeho název Employees Only naznačuje jakýsi pocit exkluzivity. Vstupní otáčivé lítačky mají stále původní cedulku zděděnou od předchozího byznysu s upozorněním: Vstup jen pro povolané, rozuměj zaměstnance, tedy Employees only. Vstoupit do tohoto téměř tajemného baru ve stylu art deco jen utvrdí váš pocit, že provádíte cosi nezákonného.

Newyorský speakeasy – nejen označení barů v retro stylu

Majitelé baru Employees Only čerpali svoji inspiraci z období americké prohibice, tedy éry dvacátých a třicátých let minulého století. Tehdy se objevily takzvané “Speakeasy”, někdy nazývané jako Blind pig nebo Blind tiger (blind = slepý), nelicencované podniky ilegálně prodávající alkohol. Tato místa z velké části zanikla s koncem prohibice, avšak majitelům se podařil koncept speakeasy zachovat. Jak název naznačuje, že se o tomhle baru mluví jen potichu, v utajení, avšak mohu prohlásit, že na tajné pití jde o zatraceně populární bar.

Tajemství úspěchu? Bar provozovaný výhradně barmany

Za otevřením Employees Only stojí dva velmi úspěšní barmani z vyhlášeného baru PRAVDA, Jason Kosmas a Dushan Zaric. Načasování otevření tohoto vyhledávaného baru bylo perfektní. Po počátečním šoku z útoků 11. září 2001 se tvrdilo, že toho dne Amerika ztratila svoji nevinnost a rozvernost. O nočním životě se dalo mluvit jen sporadicky a mnoho podniků zavíralo po čtvrté hodině odpolední, jen pár restaurací bylo otevřeno do půlnoci, a newyorští zaměstnanci restaurací a barů byli krizí velmi zasaženi. Nezbývalo jim nic jiného než se začít scházet a sdílet své pocity u lahve dobrého pití. Již tenkrát asi věděli, co přesně dělají, koneckonců všichni dnes vlastní v New Yorku ty nejlepší bary. Ne jinak tomu bylo s majiteli baru Employees Only, Jasonem a Dushanem. Jejich vize a ambice byly jasné: otevřít nejlepší koktejlový bar, provozovaný výhradně barmany, aby vznikla přímá vazba mezi zákazníkem a majitelem. Současně bylo nemalou výzvou vrátit koktejlovým barům místo na slunci a přivést do nich opět návštěvníky, aby se koktejly zase staly součástí životního stylu.

Dvě ocenění Tales of the Coctail & Spirited Awards a stejně bar skoro nenajdete

Udržet tajemství speakeasy baru, tedy čehosi, o čem se jen šeptá, se stále moc nedaří: Employees Only byl vyhlášen Nejlepším koktejlovým barem světa roku 2011 a současně obdržel cenu za Nejlepší výběr drinků v New Orleans. Přesto by neznalí asi těžko hledali skvělý bar za těžkým zataženým závěsem a neonovým nápisem “Psychic”, tedy něčím, co připomíná vykládání z karet a věštění osudu. Ale svůj osud možná pochopíte v okamžiku, kdy si dáte zdejší drink.

Bar ve stylu art deco s příjemně nasvětleným a dřevem obloženým interiérem, kterému dominuje dlouze a sexy zakřivený barový pult, vás přivítá koktejly jako ze staré školy, ale ne tak docela; nápoje jsou remastrované a inovativní, perfektně udělané a bezchybně prezentované. Vize barmanů za pultem je přiblížit se svou nabídkou kulinárnímu pojetí míchání koktejlů. Klasické míchané nápoje v tomhle baru byly znovuobjeveny nebo modifikovány a v nové receptuře je kladen důraz na absolutně nejlepší ingredience, aby v koktejlech zůstal jejich zlatý dobrý standart, avšak vždy s důrazem na to, aby zůstaly zábavné a dostupné.

Neuvěřitelně dobré míchané drinky, nejlepší whiskey a tequily, ale i vybraná piva

Úspěšnost baru – to se podařilo stoprocentně, každý den je plno, nabízejí výběr z nejlepších koktejlů v celém New Yorku, nejlepší whiskey a tequily, ale i vybraná piva, včetně našeho Pilsner Urquell.

Z koktejlů stojí za ochutnání ty klasické s moderním twistem. Je znát, že všechny šťávy, džusy a sirupy pocházejí výhradně z domácí produkce nebo od nejlepších pěstitelů, a pokud se používá ovoce, koktejly se připravují pouze v jeho sezóně, aby zůstala zachována osobitá chuť. Původ a kvalita ingrediencí je tím hlavním, na co se majitelé zaměřili, a jejich úsilí se zcela logicky odrazilo i v chuti koktejlů. Současně rozpoznali, že hlavní ingredience – vodka, která k sobě nepustí příliš mnoho chutí, zabránila spoustě koktejlů ukázat jejich potenciál, a proto ji nahradili ginem, brandy a americkou žitnou whiskey. To je pouze jedno z mála tajemství, jehož odhalení odpovídá na otázku, proč jsou drinky z Employees Only jedny z nejlepších.

Současné koktejly jsou tak potěšením i pro opravdové znalce. Vedle klasických drinků můžete ochutnat třeba pikantní Ginger Smash s čerstvým ananasem, v sezónní obměně s kumquatem, anebo drink jménem Lazy Lover (lenivý milenec) s jalapenos.

Skvělá atmosféra i kuřecí vývar zdarma

Barmani v Employees Only se inspirovali nejen klasickými barovými biblemi, jak míchat drinky, ale i stylem barů hotelů Savoy, a začali oblékat zářivě bílé kabátce, jako mají šéfkuchaři, na důkaz toho, že míchání nápojů je opravdovým uměním. Do retro stylu baru jejich úbor perfektně zapadá. I dámám je bar otevřen a jsou vítány. Zvláště kolem šesté hodiny večerní jsou v baru téměř výhradně ženy, až si barmani v žertu zoufají, že první příchozí muž dostane drink zdarma.

Atmosféra je úžasná, uvolněná, hudba decentní, avšak moderní. Záda vám zahřívá plápolající oheň z krbu a vy se nemůžete vynadívat na výběr obrázků na stěnách. Večer tu bývá dost nabito, takže službu konající ochranka si někdy až pichlavě vybírá, koho vpustí dovnitř. Nemusíte se obávat, ani když sem zavítáte sami, je to skvělé místo, kde potkáte zajímavé a i trochu noblesněji oblečené hosty, a krásné ženy jsou tu každý den.

Barmani si za celou dobu moc neodpočinou,  mají se co otáčet a jejich rychlé pohyby se dají bez zaváhání srovnat s výkonem v nedalekém fitku. Pokud je chvilku pauza, barmani s vámi rádi pohovoří. Jeden vypadá jako Tomáš Berdych a tak se ptám, zda to skutečně není on a tady si jen nečistí hlavu. Barman se usmívá, tvrdí, že ne, ale okamžitě odpoví, že má české kořeny… takže něco na té podobě možná bude. Jeho kolega prokazuje příslušnost k baru dovedně potetovaným hřbetem ukazováčku, na němž se vyjímá typický znak baru Employees Only. Je vidět, že jsou nadšeni návštěvou z takové dálky, a za chvilku bez ohlášení nalévají dvě stopky čehosi proklatě hořkého a na povel je s nimi musím vypít.

Pokud vás přepadne hlad, klidně si vyberte místo v částečně odděleném koutu restaurace, kde se podávají jídla, která jsou stejně dobrá jako drinky.

Pohrávám si s myšlenkou, že bych si dala jejich vyhlášenou kuřecí polévku, a ta je doslova a do písmeně vyprošťovací, neboť se podává místo drinku a zdarma každému, kdo vydrží do čtyř hodin do rána.

A vydržet stojí za to!

Kontakt:

Employees only
510 Hudson St
New York, NY 10014
www.employeesonlynyc.com