Kečup z červené řepy je příjemným zjevením v gastronomickém světě. Zdravý, jednoduchý, chuťově neotřelý a především úplně nový. Lákavá tmavě rubínová barva spolu s pikantní chutí vás nemůže nechat v klidu. A pokud hledáte zdravou alternativu hranolků s kečupem, tak tady je příklad, že to jde. Milovníky masa potěší zdravá varianta krůtího burgeru jak jinak než s kečupem z červené řepy, ten rajčatový by vyzněl docela nudně.
Kečup z červené řepy – ideálně zdravé dochucovadlo.
Netradiční kečup z červené řepy snadno nahradí ten rajčatový. Je zdravým příkladem dochucovadel bez konzervantů a chemie a nové chutě. Ideální je pro vegetariány v kombinaci s hranolky ze sladkých brambor. Ty je dobré také připravit na panenském kokosovém oleji a přidat šalvjej, sušený česnek a doplnit uzenou chutí papriky s trochu skořice. Nejlépe snad ale kečup chutná na krůtím burgeru, tam skvěle souzní s všemi chutěmi, dokonce se neobávám říct, že je daleko lepší než kečup rajčatový, který občas může vyznít nudně. A tak vyzkoušejte novinku z červené řepy! V bio kvalitě, když koupíte nebo vypěstujete tu správnou řepu, domácí, bez konzervantů a velmi zdravý!
Sladká řepa snadno nahradí rajčata
Sladká řepa snadno nahradí rajčata v báječném kečupu. Neobávejte se zemité chutě, naopak, ta je zde jen v lehkém náznaku a vyvážená s ostatními ingrediencemi. Jde o lahůdku zářivě karmínové barvy, kterou si během chvilky vyrobíte doma. Tajemství je i v přidaném koření, hřebíček a koriandr jsou promyšlenou kombinací a také v použití kvalitního jablečném nebo vinného octa. I pikantní verze je k dispozici, stačí přidat pár vloček chilli papričky.
Řepa zlepšuje náladu i zvyšuje výkon sportovců
Červená řepa je často opomíjená zelenina i z hlediska svých nutričních hodnot a zdravotních benefitů. Je velmi hodnotnou zeleninou a je škoda, že nám někdy připadá až příliš obyčejná. Je přímo ochranným štítem pro organismus, posiluje imunitu. Svůj velký podíl má při ochraně oběhového systému, brání kornatění tepen a ateroskleróze. Navíc po konzumaci řepy budete mít optimističtější náladu a tak stojí za to, řepu do svého jídelníčku zařadit. Sportovci o tom vědí své, červená řepa prokazatelně zvyšuje sportovní výkon, více než kofein. Zdravou variantou proto je konzumovat syrovou šťávu z červené řepy.
Řepu vaříme, ale intenzivnější chuť dosáhneme zapečením
Pokud vybíráme řepu, dáváme přednost syrové, přesto předem uvařenou nezavrhuji. Pro rychlé použití je ideální, ale chuť je trochu jiná. Není nad to si řepu uvařit doma, nejlépe ve slupce, anebo ji upéct. Zvláště při pečení se ještě zintenzivní její zemitá chuť. A pokud jde o menší bulvy, ty mají vždy zemité chuti méně a jsou celkově sladší, takže můj favorit. Dokonce i zářivě zelená nať řepy se sytě růžovými stonky se dá zužitkovat, třeba jen krátce opéct a podusit na oleji a přidat k salátu z pečené červené řepy doplněné krutony z bagety.
Nové trendy využití řepy – třeba do kečupu!
Místo tradičně upečené řepy jako přílohy či rubínově zářivé polévky z červené řepy se rozhodněte pro kečup. Kečup z řepy představuje dokonalé spojení dobré chuti a zdravé suroviny. Neodolatelný je nejen jen tak s hranolky, ale i na burgeru z krůtího masa. A housku vyberte z těch lepších, tedy z brioškového těsta, sypanou sezamovými zrníčky. Doplněním masa, salátu, cibule a trochy majonézy v burgeru zářivě červeným kečupem nastane ráj pro opravdové gurmány a získáte též zdravou variantu burgerů pro děti. Kečup z červené řepy může být také díky své neobvyklosti perfektním dárkem.
Domácí kečup z červené řepy
Netradiční kečup z červené řepy. Zdravě s hranolky ze sladkých brambor
Potřebujeme:
4 střední bulvy červené řepy
1 střední šalotka
50 g tmavého třtinového cukru
120 ml jablečného octa
1 lžička mořské soli
150 ml vody
2 lžičky worcesterové omáčky
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého koriandru
1/2 lžičky sušených chilli papriček nebo kayenský pepř
Postup:
Nejdříve si rozehřejte troubu na 200 °C. Řepu oloupejte a nakrájejte na čtvrtky. Dejte na plech vyložený papírem a pečte 15 – 20 minut, do částečného změknutí podle velikosti řepy. Po upečení přendejte do hrnce, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a cukr, zalijte 120 ml jablečného octa, přikryjte pokličkou a přiveďte k varu. Snižte teplotu a na mírném ohni vařte dalších 25 minut do úplného změknutí. Ke konci vaření přidejte koriandr, hřebíček, sůl, worcesterovou omáčku a chilli papričky, pokud si přejete trochu pikantnější verzi kečupu. Přidejte 150 ml horké vody a dejte do mixéru nebo ručním mixérem rozmixujte do hladka na konzistenci kečupu. Ochutnejte, popřípadě ještě ochuťte. V ledničce vydrží až 3 měsíce.
Hranolky ze sladkých brambor na šalvěji
Potřebujeme:
1 velký sladký brambor
2 lžičky mořské hrubé soli
2 snítky čerstvé nebo sušené šalvěje
1 lžička uzené papriky
1/2 lžičky mleté skořice
1 lžička sušeného granulovaného česneku
2 lžíce panenského kokosového nebo olivového oleje
Postup:
Rozehřejte si troubu na 200° C. Zatím oloupejte a omyjte sladký brambor a nakrájejte ho na hranolky. Přendejte do mísy a přidejte koření a nasekanou šalvjej. Přidejte kokosový nebo olivový olej a hranolky v oleji obalte. V případě použití kokosového oleje dejte mísu na chvilku do teplé trouby, aby se olej rozpustil a pak hranolky i s kořením obalte. Přendejte na plech, rozprostřete a pečte asi 20 minut podle velikosti hranolků. Vyndejte na talíř a ozdobte ještě lístky šalvěje.
Burger z krůtího masa
Potřebujeme:
500 g krůtího mletého masa
2 lžičky mořské soli
hrstka plocholisté petrželky + na ozdobu
1/4 lžičky mletého koriandru
1 šalotka
2 stroužky česneku
1 vejce
čerstvě namletý pepř
housky z brioškového těsta na burger
lístky hlávkového salátu
1 červená cibule
trochu majonézy
Postup:
Mleté maso dáme do mísy a přidáme šalotku, česnek, pepř, sůl, namletý koriandr a vejce. Rukou promícháme, aby se suroviny spojily, a necháme chvilku, asi 5 minut, stát. Poté vytvarujeme do tvaru burgerů. Rozehřejeme pánev s kapkou olivového oleje a po obou stranách opečeme. Maso musí být propečené. Rozkrojíme burgerovou housku, poklademe lístkem salátu, položíme na něj burger, na kolečka nakrájenou červenou cibuli a celý burger potřeme kečupem z červené řepy. Nakonec přidáme kapku majonézy a lístky plocholisté petrželky.