Zářivě červený slaný koláč z červené řepy, fenyklu, sýru feta a kopru okamžitě upoutá pozornost. Dodejme, že zaslouženou. Jakmile ho přinesete na stůl, všichni se zajímají jen o něj. Můžete ho podávat jako předkrm, lehčí oběd či večeři a způsobů servírování je také nepřeberně. Teplý je krásně zahřívací záležitostí a vhodný právě pro tento čas. Ale i vlažný či studený, vždy bude chutný! Příprava je snadná, řepu můžete použít již uvařenou, čímž si ušetříte čas. Netradiční slaný koláč s červenou řepou si nepochybně získá své příznivce.
Červená řepa a feta sýr
Červená řepa si dobře rozumí s kozím sýrem. Je to již známá kombinace, se kterou se potkáte v mnoha restauracích. Zkuste však zkombinovat řepu se sýrem feta – je to sofistikovanější způsob, jak si na řepě pochutnat. Feta sýr je přírodní, nezrající slaný bílý sýr v nálevu, proslulý svojí čistou mírně pikantní chutí. Je u nás velmi oblíben a nemusíme ho použít jen do salátu s paprikou, okurkou a rajčetem. Chuťově se skvěle hodí k červené řepě. A pak už jen zbývá přidat čerstvé peříčkově nadýchané snítky kopru a vlašské ořechy, které jsou tím pravým doplněním chutí.
Čerstvý fenykl je doslova napěchovaný zdravými látkami
Fenykl je spíše známý v italské kuchyni, a nejen kvůli jeho nutričním benefitům zůstáváme v úžasu, jak je zdravý. Unikátní kombinací fytonutrientů, jako jsou rutin, quercitin a různé druhy kaemferolů, má silné antioxidační účinky. Průzkumy prokázaly, že fenykl zmírňuje zánětlivé účinky a pomáhá preventivně proti výskytu rakoviny. Pokud v obchodech chodíte kolem bělostně nazelenalých bulv se zelenými stonky a jemnými, svěže zelenými snítkami ne nepodobnými kopru a nevíte, co z nich připravit, zde je šance. Čerstvý fenykl má křupavou strukturu a velmi svěží chuť. Nejlepší je ho nakrouhat na velmi ostrém struhadle na plátky a pak už jen použít do Krvavé pomeranče k dokonalému jarnímu probuzení anebo právě v kombinaci s červenou řepou a feta sýrem. Fenykl si velmi dobře rozumí s koprem, jsou vlastně ze stejné skupiny rostlin blízké petrželi, mrkvi, kopru a koriandru.
Slaný koláč – tart nebo quishe?
Je tento výborný slaný tart spíše koláčem, nebo francouzským quishem? Asi trochu obojího. S quishem ho pojí smetanová zálivka, i když v tomto případě je zdravější verze ze zakysané smetany, mléka a s přidáním feta sýra, a ne klasicky tvrdého Gruyére, a vajec. Vše ostatní spíše odpovídá slanému koláči, tedy netradičnímu celozrnnému korpusu z křehkého těsta se zeleninovou náplní. Klasický Quishe lorraine se slaninou, tučnou smetanou a tvrdým přírodním sýrem to tedy není, i když je postupem přípravy dost podobný.
Maso nemusí být každý den
V případě, že jste vegetariáni anebo s nimi sympatizujete a následujete doporučení výživových poradců a vyznáváte nový trend, že maso nemusí být každý den, je tento koláč právě pro vás. Dnes se už ví, že nejlepší je vyvážená a pestrá strava, a zimní slaný koláč je perfektní ukázkou, jak i zdravé jídlo může být velmi chutné.
Tart z červené řepy a feta sýra
Ingredience:
Na korpus pro formu o průměru 30 cm
180 g hladké mouky
140 g celozrnné žitné nebo pšeničné mouky
150 g másla
špetka mořské soli
1 žloutek
4 lžíce ledové vody
Na náplň:
4 středně velké řepy (čerstvé nebo již vařené)
1 bulva čerstvého fenyklu
200 g sýru feta
200 g zakysané smetany
150 ml mléka
2 vejce
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
svazek čerstvého kopru
hrst vlašských ořechů
olivový oleje
balsamikový olej
Postup:
Začněte přípravou křehkého těsta. Pokud máte elektrický mixér, rozdrobte máslo s moukou do mísy a mixujte, dokud směs nebude jako žmolenka. Přidejte studenou vodu, žloutek a sůl a rychle zpracujte v těsto. Zabalte do fólie a nechte odpočinout alespoň 30 minut v ledničce.
Potom si uvaříme červenu řepu. Omyjeme ji a i se slupkou ji dáme do hrnce, zalijeme vodu a vaříme do měkka, což je podle velikosti řepy asi 30 až 40 minut. Po slití vody řepu rychle propláchneme studenou vodu a oloupeme. Odložíme stranou. Pokud použijete již uvařenou řepu (dá se koupit), tento postup vynechejte.
Vyválíme těsto, opatrně ho přeneseme do koláčové formy a lehce namačkáme k okrajům. Propícháme vidličkou několikrát dno a dáme ještě na chvilku do ledničky odpočinout. Zatím si předehřejeme troubu na 180 °C. Do vyhřáté trouby dáme korpus na 10 minut předpéct, tzv. na slepo, tedy zatím bez náplně.
Na ostrém struhadle nastrouháme fenykl na plátky, jen odkrojíme malou spodní část kořínku.
Na pánvi na olivovém oleji fenykl asi 5 minut při mírné teplotě podusíme a necháme vychladnout. Zatím si v mixéru smícháme zakysanou smetanu, mléko, na hrubo rozdrobený feta sýr a vejce. Přidáme sůl, čerstvě namletý pepř a asi hrst čerstvého kopru, pár snítek necháme na ozdobu.
Na korpus rozprostřeme fenykl, přidáme část smíchané smetany s vejci. Řepu nastrouháme na tenké plátky a poklademe na korpus. Opatrně přidáváme zbývající část smetany. Ozdobíme vlašskými ořechy a dáme zapéct do trouby na dalších asi 25 minut. Hotové ozdobíme snítkami kopru a podáváme.
One Response
Salát z fenyklu, s pomeranči a bylinkami. K jarnímu probuzení i na zlepšení nálady - Taste Journey
[…] Můžete si připravit lahodnou polévku, podusit ho jako přílohu k masu anebo si ho vychutnat zapečený s rybou, to je klasická kombinace chutí a především si užijete sladší tón po tepelné úpravě. Ideální je v slaném koláči s červenou řepou a čerstvým koprem. […]