Moderní trendy zpracování řepy. Červená na džem a žlutá na kyselo

with Žádné komentáře

Zapomeňte na klasicky naloženou řepu na kyselo na nevzhledné kostičky s anýzovými zrníčky jak za časů dávných ve školní jídleně. Místo toho se vydejte moderní cestou nakládání řepy. Zvláště efektní je barevná řepa, ať už žlutá nebo světlejší červená s bílou dužinou a červenými kruhy jako na dětském lízátku. A klasickou červenou řepu zpracujte zcela netradičně na sladko v podzimní džem s citrusovou příchutí a dejte hádat ochutnávačům, z čeho vlastně je. Jeho lahodná chuť dokonale mate a stejně dokonale se hodí k podzimní sezóně.

Nakládejte řepu moderně, rychle a snadno a bez konzervantů

Tedy žádné velké zavařování a zavařovací hrnce. Stačí jen jedna velká sklenice a v ní nádherně žlutá syrová řepa na plátky v nálevu. Tahle rychlá pochoutka vlastně hravě nahradí třeba nakládané okurky či jinou zeleninu ve sladkokyselém nálevu a skvěle se hodí jako rychlé a velmi efektní doplnění pokrmů. Je jedno, jestli tuhle kyselou pikantní lahůdku budete podávat k studeným masům, šunkám, uzeninám, sýrům, na obložené chlebíčky, do burgerů nebo na tmavé chleby, nebo jen tak s ní doplníte čerstvý salát nebo majonézu.Výsledkem bude vždy úspěšné a moderní doplnění pokrmů kyselo-pikantní chutí.

Syrová je zdravá a velmi dobrá

Málokdo by věřil, že nakládaná řepa je vlastně syrová, a navíc je velmi chutná. Naložením se totiž zjemní její chuť a ztratí zemitý tón, který někomu nemusí chutnat. Pro přípravu je důležité  mít velmi ostré struhadlo, kterým vykouzlíte tenké plátky. A pak už jen stačí opražit koření a nechat přejít varem nálev. Takto naložená řepa vydrží i se svojí krásnou barvou asi týden, resp. vydrží samozřejmě déle, spíše jde o zachování líbivé, zářivě žluté barvy, kterou ohromíte. Chuť se zjemní hned po jednom či dvou dnech a výrazná barva vás oslní. Řepa déle stejně nevydrží, protože podle vlastní zkušenosti zmizí za chvilku, každý chodí do ledničky ujídat. Stejný efekt docílíte i s ostatními druhy barevné řepy, třeba té bílé s barevnými červenými kolečky, jako jsou letorosty na pařezu. Mně zářivé červené pruhy spíše evokují kulatá lízátka z pouti. Aby zůstala zachována výrazná barva a lák byl stále průhledný, je nutné použít sůl bez jódu, který může nálev zakalit.

Červená řepa nemůže jít stranou, udělejte ji nasladko

Klasickou červenou řepu, která zažívá zcela zaslouženě svůj návrat na výsluní protože patří mezi   zdravé suroviny, místo naložení na kyselo proměňte v zářivý sladký džem. Je překvapivě dobrý, zcela bez zemité příchutě,  naopak je pomerančově a citrónově voňavý. Tento zářivě červený džem snad nemá konkurenta. Barva je jako z právě namíchaných tónů karmínu a chuť je překvapivě lahodná. Ideální pro podzimní snídani, rozzáří vám den.

Sladký džem s citrusovou příchutí je po dýňovém džemu objevem podzimní sezóny

Příprava je snadná. Řepa se jen oloupe, komu by vadily krásně červeně zbarvené prsty, může použít gumové rukavice, a uvaří se do měkka v aromatickém nálevu. Nejsem příznivcem postupu, kdy řepu po uvaření jen rozmačkáte, rafinovanější je rozmixovat ji do hladka. A pak už jen přidáváme cukr, pomerančovou kůru, citrónovou šťávu a kyselinu citrónovou. Vše by mělo být v rovnováze, aby džemu vévodila citrónová chuť se sladkou a jemně potlačila zemitou příchuť. Jde to snadno a výsledkem je delikátně  pikantní chuť. Tentokrát nespoléhejte na tuhnutí jako u dýňového džemu: http://www.tastejourney.cz/2015/10/absolutni-hit-sezony-dynovy-dzem-se-skorici-je-dokonalou-konspiraci-chuti/, který si vystačí se silnou dužinou, u řepy musíme přidat pektin. Ať už formou tekutého jablečného nebo pektinu v cukru či samostatně pektogelem v sáčku. A pak už jen plníme do sklenic! Nakonec to může být i překvapující vánoční dárek nejen pro gurmány.

Marmeláda nebo džem z červené řepy? Nasladko jen džem!

Nedejte se zmást, že v některých obchodech naleznete nepřeložený anglický název “Beetroot marmelade”. Není to sladká marmeláda, ale spíše čatní nebo jiná slaná a pikantní forma sladkokyselého reliše, nejčastěji podávaného ke studeným jídlům. Pro sladkou variantu je správnější označení “Beetroot jam”, tedy sladký džem z řepy. Džemem také můžete plnit piškotové řezy nebo dorty či ovocné chlebíčky a koláče. Úspěch nejen barvou, ale i chutí zaručen.

Barevná řepa na kyselo

Na jednu větší sklenici:

6 středně velkých kusů barevné řepy, nejlépe žluté nebo s bílé s červenými pruhy
1 lžíce koriandrových světlých semínek
1 lžíce světlých hořčičných semínek
6 kuliček jalovce
6 kuliček nového koření
300 ml bílého vinného octa (pro jemnější chuť je možné použít jablečný)
200 ml vody
7 lžic jemného pískového cukru
1 lžíce mořské soli (bez přídavku jódu)
snítka kopru na ozdobu

Postup:

Nejdříve v hrnci na sucho opražte na mírném ohni všechna semínka, dokud nezačnou vonět. Přidejte cukr a sůl, vodu a ocet a přiveďte k varu. Vařte jen asi 1 minutu, dokud se cukr a sůl nerozpustí, sundejte z ohně a nechte zchladnout. Řepu důkladně omyjte, oloupejte a za syrova ji nastrouhejte na velmi tenké plátky. Vložte do sklenice a zalijte zchladlým nálevem, aby byla všechna kolečka řepy ponořená. Ozdobte čerstvým koprem, přikryjte a dejte do ledničky. Druhý nebo třetí den je naložená řepa připravena vás okouzlit svoji chutí i bavou.

Džem z červené řepy

Na 3 menší skleničky:

8 středně velkých bulv červené řepy
1 větší hrnek pískového cukru
asi 2 tyčky celé skořice
3 badyány
1 menší pomeranč (kůra i šťáva)
šťáva z půlky citrónu
1/2 až 1 balíček kyseliny citrónové
asi 2 dcl jablečného pektinu nebo balíček pektogelu

Postup:

Řepu důkladně omyjeme, oloupeme, nakrájíme na kostky a dáme do hrnce s kořením. Zalijeme vodou, aby byla ponořená, a vaříme do měkka, tedy asi 30 minut. Vyndáme koření a mixérem řepu rozmixujeme úplně do hladka, přidáme cukr, kyselinu citrónovou a šťávu a kůru z jednoho pomeranče. Vše smícháme a pomalu vaříme, dokud se cukr nerozpustí. Ochutnáme.

Pokud se vám bude zdát, že džem stále nemá onu pikantní sladkou chuť, přidejte ještě cukr a případně šťávu z druhé půlky citrónu. Přidáme přípravek na ztuhnutí podle návodu a případně povaříme. Tekutý pektogel z jablek přidáváme až po ukončení varu a jen promícháme. Plníme do vypařených sklenic. Džem je skvělý na bílé i tmavé pečivo i rustikální chléb. Může se podávat i k měkkým i tvrdým sýrům, studeným masům. Ideální podzimní doplnění chutí.