Thajské zelené kari s lilkem je jedním ze základů této orientální kuchyně a zcela právem díky němu získalo a stále získává mnoho příznivců. A tak se lze oprávněně domnívat, že zelené kari přispělo k zařazení thajské kuchyně mezi nejlepší kuchyně světa. Název zelené nepochybně předznamenává barvu pasty, kterou použijete, ale i lehký světle zelený odstín pokrmu, který obstarají nejen zelené papričky v pastě, ale i kokosové mléko. Zelené kari je méně pálivé, zato nasládlé a v úžasné rovnováze s ostatními chutěmi. Je také velmi versatilní a snadné k přípravě, to vše jsou přednosti tohoto oblíbeného pokrmu.
Orientální suroviny máme doma!
Název Zelené kari je odvozeno od barvy chilli papriček, které se používají na výrobu základu kari – pasty. Prodává se v mnoha obchodech, dnes již jako běžná ingredience v oddělení asijských surovin. Díky neuvěřitelně vitální vietnamské síti obchodů i večerek je dnes pasta na zelené kari k dostání i v každé zapadlém koutě. A tak paradoxně dnes seženete ve vietnamské prodejně za neuvěřitelně přístupné ceny suroviny, které by vás v zahraničí či jen v běžném hypermarketu stály dvojnásobek. A tak i já při svém hledání překvapivě narážím na velmi kvalitní suroviny k přípravě orientálního vaření v Tescu express, kde zřejmě z důvodu malého obratu a nikoliv protože se blíží jejich doba spotřeby asijských omáček (ústřicová, rybí, ale i sojová) za poloviční cenu. A takové poklady objevíte i jinde.
Výpravy za surovinami, dnes už nejen do Sapy
Neváhejte vyrazit na výpravu za těmito poklady! A pokud je právě nemají, ptejte se svých vietnamských obchodníků a buďte si jisti, že vám je ochotně do velmi krátké doby seženou, stejně jako třeba orientální bazalku či koriandr. Obě bylinky se dají však docela snadno vypěstovat anebo nakoupit v zahradnictví, kde směle začínají dohánět ostatní evropské bylinky.
S dochucovací nezbytnou surovinou – limetovým listem je to trochu složité. Nejen název vyvolává kontroverze, nyní je prý nevhodné používat název “kafir lime” neboť je to ofenzivní a spíše se uplatňuje název… Pokud někde ale uvidíte limetové listy sušené, mohou být tou pravou volbou. Zachovaná intenzivní chuť se okamžitě uvolní jakmile list ponoříte do omáčky.
Velká variabilita zeleného kari, vždy však s lilkem
Zelené kari, stejně tak jako mnoho jiných druhů thasjkých kari pokrmů, se vyznačuje velkou variabilitou. A tak si udělejte kari přesně s tím, co máte nejraději nebo co právě je v útrobách vaší ledničky. Zelené kari lze připravit nejen z kuřecího masa, stejně tak i z jiných druhů, ale také z ryb nebo rybích kuliček anebo mořských plodů. Stejné je to i s přidanou zeleninou a do některých variací zeleného kari se přidává i ovoce. Charakteristickou a nezbytnou surovinou pro zelené kari je lilek, nejlépe thajský tedy malé kulaté odrůdy bílé či světle zelené barvy a to co tohle kari dělá jedinečné je přidání tzv. hráškového neboli baby lilku.
Tyto roztomilé kuličky jsou jako korálky, prodávají se na stopce a chutnají více kořeněne a pokud nemáte čerstvé, je možné použít i naložené. V případě opravdu vyčerpaného arsenalu možností a neúspěchu, použijte běžný lilek, jen vyberte menší velikost a ponechejte slupku. A pak už jen obligátní kokosové mléko, palmový cukr a červenou papričku, tentkokrát nikoliv tu mini velikosti, za to však ohromné pálivosti, ale dlouhou, mírně pálivou. Pokud se vám podaří objevit i palmový cukr a je jedno jeslti použijete variantu krystalového cukru nebo pasty, neváhejte a kupujte. Na thajskou kuchyni je nezbytný a jeho chuť dodá unkátní autentickou chuť. I když je toto kari sladké, nepřekovaná snad nejsladší červené thajské kari.
Příprava jako u všech kari je rychlá a snadná
Nejdříve vždy osmahneme na trošce oleje kari pastu a smažíme ji jen s pár lžícemi kokosového mléka, aby se uvolnila chuť a vůně pasty. A pak už jen krátce osmahneme maso, proto také nezbytné dodržet krájení namalé tenké plátky, přidáme ostatní ingredience a omáčky a cukr k ochucení a na závěr už jen dozdobíme thajskou bazalkou. A pokud je to tak snadné, nic nestojí v cestě za vaším dobrodružstvím jménem Thajská kuchyně.
Zelené kari s lilkem
gaeng kiewvan gai
Ingredience na kari:
150 g kuřecích prsíček
2 šálky kokosového mléka
2 lžíce zelené kari pasty
1 lžíce rostlinného oleje neutrální chutě
1 limetový list
2 větší snítky thajské bazalky
1 větší červená paprička
80 g malého kulatého lilku
50 g hráškového lilku
1 lžíce rybí omáčky
1 lžička palmového cukru
Postup:
Nejdříve si nakrájíme kuře na malé proužky. Kulatý lilek rozkrojíme na osmínky a červenou papričku nakrájeíme na kolečka i se semínky. V hrnci rozehřejeme olej, osmažíme krátce zelenou kari pastu a zalijeme asi dvěma lžícemi kokosového mléka. Necháme chvilku osmahnout a podusit, aby pasta uvolnila své aroma. Přidáme nakrájený lilek a malé kuličky hráškového liku a zalijeme kokosovým mlékem. Po chvilce přidáme kuřecí maso a okořeníme papričkou, rybí omáčkou, cukrem a limetovým listem. Jen chvilku povaříme a množstvím přidaného kokosového mléka si regulujeme požadovanou hustotu omáčky. Podáváme v misce ozdobené thajskou sladkou bazalkou. Servírujeme s jasmínovou rýží.
Recept na zelenou kari pastu:
1 lžíce koriandrových semínek
1 lžička římského kmínu
15 zelených chilli papriček
3 lžíce najemno nakrájené šalotky
1 lžíce najemno nakrájeného česneku
1 lžička najemno nakrájeného galangálu
1 lžíce najemno nakrájené citrónové trávy ( jen nedřevnatá část)
1/2 lžíce najemno nakrájeného limetového lsitu ( stonku)
1 lžička najemno nakrájeného kořene koriandru
5 kuliček černého pepře
1 lžička soli
1 lžička krevetové pasty
Nejdříve na pánvi na mírném ohni asi 5 minut nasucho osmahneme semínka koriandru a římského kmínu. Poté je umeleme v mlýnku na prášek a dejte stranou.Všechny ingredience kromě krevetové pasty a umletých semínek dejte do mixéru a rdobře ozmixujte. Přidejde rozemletá zrníčka a krevetovou pastu a smíchtejte do pasty. Takto čerstvě připravená vydrží v ledničce až měsíc.