Až se budete v New Yorku potulovat po jediném vyvýšeném parku v této metropoli známém pod názvem “High Line” a až se nabažíte úžasných výhledů na řeku Hudson, sejděte na konci jeho dolní části, kde je nejkrásnější výhled na sochu Svobody, dolů a zavítejte do tržnice Chelsea Market.
Ráj pro gurmány
Chelsea Market je jedna z nejvybranějších tržnic na světě a za patnáct let své existence se stala velkou atrakcí New Yorku. Monumentální budova z roku 1898, o šířce a délce jednoho bloku ulice, patří co do plochy k největším krytým tržnicím světa. Láká nejen místní, ale i příležitostné turisty se svými více než 35 prodejními místy a restauracemi, které nabízejí vše od polévek po ořechy, od vína po kávu, od rybího trhu po květiny, od italské kuchyně po korejskou, od zmrzlin po ochucené soli, od pekáren po řeznictví, od ovoce a zeleninu po sýry, koření a oleje. A tak se stane, že aniž byste se nudili anebo dokonce hladověli, strávíte v tržnici celé dopoledne a ještě máte pocit, kolik jste toho zmeškali. Je tady jednoduše vše fajnové, tak jak si každý gurmán jen může přát.
Dříve továrna na sušenky, dnes Chelsea Market
Místo pro tržnici bylo tak trochu předurčeno, tenhle chrám jídla totiž sídlí jen kousek od břehu řeky Hudson v místě zvaném Meatpacking District, tedy čtvrti, kde se dříve balilo maso. Pod tratí železnice High Line kdysi stávaly nákladní auta před dalším rozvozem, zatímco dodavatelé masa chladili svoji produkci ledem z řeky. A továrna na sušenky, jakkoli to vypadá, že s masem nesouvisí, využívala k výrobě sušenek kvalitní sádlo. Bylo to sice v 19. století, ovšem duch přetrval a tato oblast zůstala spojená s jídlem dodnes.
Tam, kde vznikly slavné oreo sušenky
Impozantní budova původní továrny National Biscuit Company (NABISCO) na výrobu sušenek, která produkovala polovinu všech sladkých keksů ve Spojených státech, vás pocitově vtáhne do industriální doby hned u vchodu. Ve vstupní hale z červených cihel najdete připomínky ne tak dávných časů výroby sušenek: krabice, etikety či původní kompresor a i samotného maskota slavných oreo, chlapce v nepromokavém žlutém kabátku s kloboukem. Návštěvu tržnice tedy můžete spojit i s historickou prohlídkou. Některé původní prvky továrny zůstaly při zdařilé obnově zachovány, zejména v konstrukcích, jiné jsou vtipně použity ve zcela jiné funkci, takže z odpadní trubky vznikla fontána z mohutným proudem stále pryštící vody a z proděravěného hrnce se stalo nevšední stínidlo. Celý interiér tržnice je velmi netradiční a stojí za prohlídku, střetávají se zde industriální prvky a steampunk, takže si chvílemi připadáte jako v Nautilu Verneho kapitána Nema, třeba takový bankomat má mohutný nápis ATM z dobového surového železa s jednoznačnou patinou.
Dnes Mekka gurmánů, ale i docela běžný místní trh
Chelsea Market se tedy ze sladké tovární památky přeměnil na Mekku gurmánů. Nejde však o nijak výsostné místo, tržnice slouží místním jako dostupný zdroj čerstvých surovin a rychlého jídla, stejně tak se stala vyhledávaným místem labužníků a návštěvníků New Yorku, zejména pro mimořádně kvalitní a unikátní způsob prodeje surovin a jídel i pro své vynikajících restaurace. Ne nadarmo v budově sídlí centrála známého Food Network, televizní stanice produkující velmi sledovaný pořad Iron Chef, který se zde i filmuje.
Kam zajít? Záleží, co si chcete dopřát a na co máte právě chuť
Třeba do jedinečné italské restaurace Giovanni Ranna, kde najdete čerstvé těstoviny všech různých barev a příchutí, které si můžete koupit s sebou anebo si je nechat naservírovat v unikátním prostředí restaurace, kde se všude kolem vás suší právě vyrobené nudle, spagetti a tagliatelle a nad hlavami visí měděné rendlíky. Suroviny pocházejí zaručeně z Itálie a objednávka místa předem se doporučuje! Také si můžete jen tak na stojáka dát zaručeně čerstvé sushi, ústřice a jiné mořské plody a humry ty exkluzivně nabízí rybí trh a restaurace The Lobster Place, která má zaručeně nejvybranější a nejčerstvější produkty z pobřeží Maine. Dát si zde humra jen tak uvařeného v páře je zážitek. Můžete si vybrat ze čtyř velkostí podle počtu strávníků a jako přílohu vám nabídnou točené pivo a po jednom druhu vína. Celá rybí tržnice je stále okupována návštěvníky, kteří vědí, za čím sem jdou, ať už vybojují místo u ústřicového baru nebo tam, kde před vámi připravují sushi.
Pekárny, cukrárny, mléčné bary i zmrzliny
Pokud se vydáte od stánku ke stánku, nemůžete minout ty nejlepší pekárny a cukrárny, jako jsou Amy’s Bread, Eleni’s s rozmanitými ale určitě šíleně sladkými cupcakes, které jste ještě zaručeně neviděli, a známou pekárnu Sarabeth. O kousek dál najdete Ronnybrook milk bar, kde mají ta nejvybranější mléka (jsou nazývána jako Dom Perignon) se všemi možnými příchutěmi. Pokud jste naladěni na sladké, můžete dál pokračovat do míst, kde právě smaží koblihy (Doughnuttery) anebo připravují umělecké zrmzliny a známé palačinky Crepe Suzzete.
Exotické kuchyně a bistra
Pokud se vám zasteskne po exotice, nevynechejte korejskou variantu přípravy japonské nudlové polévky ramen a thajské pochoutky (Thai Wholesale), oboje je velmi autentické, rychlé a přátelské občerstvení. A pokud by vám to nestačilo, můžete zajít na mexickou kuchyni do Los Tacos Nr. 1. Anebo si dopřát novinku z Takumi – jídla v kreativní kombinaci z toho nejlepšího, co nabízí japonská a mexická kuchyně; ač to vypadalo zajímavě, nevyzkoušela jsem, zřejmě mi chybělo to správné naladění, tedy spíše snaha si vybrat a opravdu se nepřejíst, což někdy při takovém výběru je těžké.
Potřeby do kuchyně, koření i vína
V Chelsea Market můžete koupit také vše, co potřebujete do vaší kuchyně, stovky košíků (The Chelsea Market basket), velký výběr koření (Spices and tease) a vybraných vín. Vína v obchodě zvaném Corkbuzz jsou sice některá dost drahá, což může být způsobeno i větším zájmem turistů o Chelsea Market, ale zase pokud vydržíte do desáté hodiny večerní, nabídnou vám půl lahve šampaňského zdarma. Velmi oblíbená zábava je i testování vín naslepo. Neprodávají se tu jen vína, obchod nabízí i vhodně připravené pokrmy právě s ohledem na vybrané druhy vín, takže je to tak trochu obrácené, nejdříve víno a pak jídlo.
A na závěr? Buddakan!
Místo, kde vám překvapením spadne čelist, si nechte na závěr: restauraci Buddakan. Tady vám naservírují opravdovou špičku z asijského fusion menu známéno kuchaře Stephena Starra z Filadelfie.
A pokud právě nechcete utrácet za servis v restauracích, jednoduše si dopřejte sendvič nebo plněnou bagetu, k tomu něco sladkého a vraťte se zpátky do výšin parku a udělejte si piknik na High Lines s okouzlujícím pohledem na New York!