Jak by mělo vypadat rychlé občerstvení budoucnosti? Ještě než si na tuto odtázku odpovíte, zkuste se sami sebe zeptat, zda tolik zatracovaný “fast food” může být zdravý a zda byste překonali předsudky vůči nezdravému rychlému občerstvení a bez výčitek se zde stravovali třeba v krátké přestávce na oběd během pracovního týdne? Unikátní projekt britského řetězce Itsu ukazuje, kam se rychlé občerstvení v budoucnu může ubírat.
Za Itsu stojí osvědčený Pret A Manger Sinclaira Beechama a Juliana Metcalfa
Sinclair Beecham a Julian Metcalf, zakladatelé velmi sofistikovaného café a bistra Pret A Manger, působícího především ve Velké Británii a ve Spojených státech projektem na místě připravovaného rychlého občerstvení vykročili správným směrem. Absolutně čerstvé jídlo bez jakýchkoliv chemikálií a konzervantů připravované ručně v bistru tentýž den, kdy se prodává, chutné sendviče, wrapy, polévky a sladké pečivo a malé zákusky již přesvědčily mnoho příznivců dobrých chutí. Rozšířená nabídka i na polední teplá jídla, polévky a stále teplé slané croissanty a wrapy představuje dostatečně různorodé menu, kde si vybere každý.
Co se týče kávy a čaje, zásadně se prodávají jen ty nejpečlivěji vybrané směsi a s přípravou obojího si také pěkně pohrají. V příjemném prostředí café Pret A Manger se však nikam nespěchá. A navíc na vás ze stěn koukají neobvykle nafocené obrázky surovin a jídla a tak se také bavíte.
I přes v součastnosti otevřených 355 café po celém světě zakladatelé také nikam nespěchají. Necítí totiž tlak, jak tomu je u ostatních společností a řetezců, a svá nová bistra otvírají s rozvahou.
Pret A Manger nečekaně uspělo i ve Francii, kde kultura kaváren a pattiserie nepředpokládala nějakou převratnou změnu. A tak Francouzi v Pret našli nejen své tradičně oblíbené croissanty a bagety, ale zamilovali si britské mrkvové a banánové dortíky a moderně připravované sendviče i nové chutě plněných baget, stejně jako zázvorovou a bezinkovou limonádu.
Asií ovlivněné menu, to je Itsu
Zakladatel Pret A Manger Julian Metcalfe přišel s dalším projektem moderního typu stravování, se zdravým Itsu. Dvě restaurace a nepočetně mnoho bister stačily od roku 1997 občerstvit více než 9 milionů (!) návštěvníků. V poslední době jejich obliba vzrostla o 30 % a není divu. Lehké, převážně Asií inspirované rychlé občerstvení zahrnuje jídla, jako jsou sushi, rýžové misky, nudlové polévky a saláty, tzv. low carb food (málo uhlovodanů), a ze sladkých jídel mražené jogurty, ovocné saláty a džusové bary a aktivující zdravé čaje. Vše je zdravé, nízkolakorické a velmi chutné! Nakonec, každý se může přesvědčit, jako kalorickou hodnotu obsahují všechna jídla a produky, jsou viditelně označené.
Produkty a suroviny, které Itsu používá, také uvidíte téměř v každém supermarketu nebo koupíte on line, takže si své oblíbené itsu jídlo můžete připravit i doma.
Itsu se také dostalo mezinárodní pozornosti, když se v listopadu roku 2006 stalo místem aféry kolem Alexandra Litviněnka. Ruský agent totiž ještě předtím, než byl otráven radiokativním poloniem, navštívil bistro Itsu na Picadilly v Londýně.
Motto: Eat beautiful – jezte krásně! Jen čerstvé, zdravé a svěží jídlo
Celý koncept rychlého občerstvení Itsu je unikátní, hravý, rozverný, svěží a čistý. Jen samé zdravé a čerstvé jídlo. Večer se vyprodá vše, i za poloviční cenu, takže nic nejde na pulty druhý den.
Itsu jednoduše láká k zastavení a k posezení.
Neméně pozornosti je věnováno i prostředí. Vítá vás světlý moderní interiér podle nejnovějších trendů, vše koncipované do posledního detailu, růžové průhledné lžičky, tmavomodré vidličky, bambusové tyčinky, orchideje na stolech a příjemné prostředí vybízejí strávit zde delší dobu.
Připravovaná jídla jsou tradiční i neobvyklá, od tatarského bifteku z lososa a tuňáka až po salát s avokádem a humusem. V zimě se osvědčily thajské nudlové misky, japonské miso detox polévky a celá škála kuřecích a zeleninových polévek s rýžovými nudlemi. Vše je možné podle svých chutí doplnit ostrými omáčkami hoisin, worchester nebo kikkoman nebo slunečnicovými a sezamovými semínky.
A jako bonus si zakladatel Julian nazval po sobě i takové rychlé snacky, jako je popcorn. Jednoduše si dopřejte Metcalfův dietní popcorn s hořkou čokoládou. Sáček popcornu vás přesvědčí, že jde o první dietní popcorn, že je zdravý a zažene chuť na sladké asi lépe než jakákoliv obrovská sladká tyčinka.
Nově v Brightonu
Zakladatel Pret A Manger Julian Metcalfe prozradil, že otevřením nových provozoven mimo Londýn jsou velmi nadšeni, a tak po Oxfordu přichází na řadu Brighton, město nazývané Londýn u moře. Ambice Itsu nejsou malé – revolučně změnit způsob rychlého stavování obyvatel Brightonu. Asi zvolili správně, pulsující Brighton je město, které určuje trendy v kultuře, umění a životním stylu. O zdravé a lehké jídlo je zde velký zájem. Přestavy zakladatele se zatím naplňují – Brighton vzal Itsu opravdu útokem.
Až příště navštívíte Anglii, zajděte do Itsu, budoucnost fast foodu je právě tady.