Pokud se rozhodujete, že si budete pěstovat zeleninu, jak jinak než v bio kvalitě, červená řepa je perfektní volba. Dnes existují i odrůdy s krásně oranžovou barvou anebo barvou barevných bonbónů (uvnitř s kruhy jako lízátka), a tak to nejtypičtější, co nás na na červené řepě upoutá, totiž její tmavě karmínová barva, dostává na frak. Červená řepa se stále šlechtí, aby si našla cestu na vaše talíře a získala více příznivců, což se jí v posledních letech velmi daří.
Řepa jen naložená?
Zapomeňte na předsudky, kdy se červená řepa zásadně jedla jen naložená na sladkokyselo, často nakrájená na nudné kostičky (oprávněně se ptáte, kdo tohle vymyslel?) a podávala se jako příloha téměř ke všemu. Ovšem naložené kuličky mladé řepy, nejčastěji z Polska, byly za socialismu téměř lahůdkou, kterou sehnal jen málokdo.
Naštěstí dnes je všechno jinak a řepa patří mezi velmi ceněnou zeleninu, jejíž úpravy a kombinace neznají mezí. A není to jen krásnou červenou barvou a zemitou chutí, je to i tím, že se stále hledají zdravé a dietní suroviny, těšící se oblibě.
Řepa pro lepší náladu a nejen pro sportovce
O zdravotních benefitech řepy dnes už pochybuje málokdo. Řepa je velmi hodnotnou zeleninou, která ideálně ochrání organismus. Skvěle totiž posílí imunitu, výrazně snižuje tlak a obsahuje velké množství betainu, který chrání proti kornatění tepen a proti ateroskléroze. Nezanedbatelný je i fakt, že vyvolává optimističtější náladu. Odborníci doporučují konzumovat červenou řepu nejméně 1 x týdně jako prevenci proti rakovině.
Vědci navíc prokázali, že řepa zvyšuje sportovní výkon, a to nejen kvůli vysokému podílu nitrátů, ale i díky tomu, že pomáhá zvýšit množství kyslíku, které tělo potřebuje během tréninku. Své o tom vědí i členové národního anglického ragbyového týmu, kterým je podávána za studena lisovaná šťáva z červené řepy k povzbuzení jejich sportovních aktivit a kterou milují. Dalo by se říct, že je to taková řepná bonanza. Podání šťávy před tréninkem je údajně bezpečnější a zdravější než se nadopovat kofeinem.
Nekonečně mnoho variací
Řepu, pokud má být ta nejlepší, vybíráme nekompromisně: nejlépe bio, trochu větší než golfové míčky (záruka, že řepa bude sladká a jemná ), se safírově zelenými lístky, protože i ty se dají použít. Menší kuličky řepy jsou roztomilé a vaří se třeba jen 15 minut, což se někdy hodí, když máte naspěch s přípravou jídla. Nejsem právě příznivcem již hotových uvařených kousků řepy v octě zatavených v igelitových obalech, není nad to si řepu připravit doma, uvařit nebo upéct. Červená řepa láká k všemožným variacím přípravy, a tak jen uvařením nebo naložením na kyselo výčet postupů nekončí. Zcela netradičně lze řepu jen tak syrovou nastrouhat do salátu nebo z ní a čokolády připravit zmrzlinu.
Při pečení ještě více vynikne její zemitá chuť, která se snoubí s přírodně sladkou, a tak nejlepší volbou je řepu zapéct, nejlépe současně více odrůd, na sladkokyselo s medem, balzamikovým octem, tymiánem a rozmarýnem a podávat ji k masům, a to i ke studeným, vařenému hovězímu anebo také k dušené rybě. Takto zapečená řepa jako příloha se hodí ke kachně a tím vznikne nečekaně lahodná kombinace.
Sytě červená polévka a není to boršč!
Na polévce z červené řepy mimo výborné chuti oceníte i její zářivě červenou barvu. Pokud ji ještě dozdobíte bílým sýrem, třeba řeckým feta, který se sem chuťově velmi hodí, a přidáte například pažitku, máte o efektní stolování postaráno.
Polévka z řepy má asi tolik variací, kolik existuje druhů zeleniny. Můžete ji připravi s mrkví, dýní, rajčaty, pastiňákem, jeruzalémským artyčokem, bramborami i řapíkatým celerem. Postupů a návodů jak na její přípravu je také mnoho, některé nejdříve doporučují řepu zapéci nebo ji vaří a teprve poté loupou, některé vaří řepu již nastrouhanou. Při přípravě však existuje nebezpečí, že někde něco obarvíte, naštěstí vždy jen na chvilku. Připravit si výbornou polévku z červené řepy rozhodně stojí za to, je delikátní!
Vyzkoušejte ji s římským kmínem a orientálně pikantní chutí jogurtu, kterým polévku ozdobíte.
Polévka z červené řepy s pikantním jogurtem
Ingredience:
Na polévku:
50 g másla
1 polévková lžíce olivového oleje
1 velká cibule oloupaná a nakrájená na kostičky
1 větší stroužek česneku oloupaný a nakrájený na kostičky
1 lžička mletého římského kmínu
750 g čerstvé řepy, oloupané, nakrájené na větší kusy
3/4 litru kuřecího vývaru, může být i zeleninový
sůl, pepř, hladká petržel nebo nať koriandru na ozdobu
Na jogurt:
1 lžička římského kmínu
1 lžička semínek koriandru
1 lžička kmínu
1/2 lžičky sladké mleté papriky
1/4 lžičky cayenského pepře
4 lžíce bílého jogurt
1 polévková lžíce olivového oleje
Postup:
Ve větším hrnci rozehřejeme máslo a olivový olej. Jakmile se tuk zpění, přidáme nakrájenou cibuli, česnek, římský kmín a lehce osmažíme asi 5 minut, dokud cibule a česnek nezměknou, nesmí však zhnědnout. Přidáme oloupanou a na kostky nakrájenou červenou řepu, opečeme a zalijeme vývarem. Přikryjeme a dusíme asi 20 – 25 minut. Mezitím na suchou pánev dáme římský kmín, koriandr a kmín a na mírném ohni na sucho opražíme, až koření začne vonět. Přendáme do mlýnku na koření nebo hmoždíře či jiné pevné misky a roztlučeme na prášek. Jednu lžičku koření přidáme do připraveného jogurtu a zbytek si uschováme pro jiné použití (třeba na pečené jehněčí maso nebo k ochucení pomazánek a dipů), přidáme olivový olej a zamícháme.
Uvařenou řepu s vývarem přendáme do mixéru anebo ručním mixérem v hrnci opatrně rozmixujeme. Ochutíme solí a pepřem, podle hustoty případně rozředíme vývarem a podáváme teplou s pikantním jogurtem, ozdobené petrželkou nebo koriandrem. Barevná kombinace rudě červené, bílé a zelené vás okouzlí, stejně jako kořeněná orientální chuť.
Dobrou chuť!