Makovec ať už ho připravíte do dortové formy nebo bábovky je tradiční pochoutka. Nechala jsem se inspirovat Orientem a Jamie Oliverem a připravila citrónově laděný, voňavý a krásně vláčný! Chuť je výrazná, maková, oříšková a především lahodně citrónová. Vyzkoušejte!
Citrónový makovec
120 g změklého másla
120 g pískového cukru + 1 lžíce do bílků
4 vejce
kůra a šťáva ze 2 citrónů
60 g hladké mouky a lžička prášku do pečiva
120 g mletých vlašských ořechů
2 lžíce mléka
75 g mletého máku
Rozehřejte troubu na 180 ° C a vymažte si formu na koláč nebo na bábovku. Změklé máslo našlehejte s cukrem. Oddělte bílky do jiné misky a žloutky a postupně přidávejte do máslové směsi s citrónovou šťávou a kůrou. Lehce přimíchejte mouku, ořechy a mléko. Bílky vyšlehejte s lžící cukru do tuha a vařečkou lehce vmíchejte do směsi. Pečte asi 40 -45 minut. podávejte s kysanou smetanou nebo jogurtem.
Dobrou chuť!