Antonio Carluccio, nazývaný též Kmotr italské kuchyně, je pokladem britské kuchařské scény. Angličany velmi oblíbený a respektovaný šéfkuchař, restauratér a gastronomický expert z italského Amalfi se více než 50 let těší obdivu všech, kdo milují italské jídlo. Kdo by neznal jeho zábavný pořad s neméně slavným Italem Gennarem Contaldem Dva italští gurmáni, i když v Anglii spíše označovaní jako nenasytové, kde ukazují jak chutná pravá Itálie.
Dnes již 77 letý Carluccio své gastronomické království přenechal jiným a působí ve firmě Carluccio’s jako poradce a konzultant, nicméně jeho impérium, tedy kavárny, restaurace a obchody s italskými produkty a jeho know how bylo v roce 2010 odhadováno na 90 miliónů liber. Jeho mnoho let tvůrčí kariéry, více než 18 úspěšných kuchařských knih a nespočetně televizních pořadů je důvodem, proč byl dvakrát oceněn rytířským řádem, jednou od italského presidenta a jednou od britské královny.
Citrónový olivový olej – koncentrace toho nejlepšího ze slunné Itálie
Jedním z nejoblíbenějších produktů Carlucciovy značky je citrónový olivový olej, který každým rokem nachází stále více příznivců. Letos v létě se o jeho podporu postarala i kampaň, během níž každá lahvička oleje má kartu s jedním z deseti možných návodů na použití. Unikátní citrónový olej se vyrábí přímým lisováním celých citrónů a oliv. Ani nemusíte být v Anglii, abyste si tuto pochoutku dopřáli, stačí navštívit originální obchod s italskými specialitami, kterých je u nás stále více. Můžete si ovšem připravit vlastní citrónový olivový olej, což rozhodně stojí za vyzkoušení, je to snadné a relativně rychlé. Stačí vydržet dva týdny a máte lahodnou pochutinu, která promění běžná jídla v pravé pochoutky. Pomocí citrónového oleje připravíte i rychlé a snadné pokrmy.
Olivový olej a citrón – nejzdravější kombinace
Proč neznásobit to nejlepší, co poskytuje olivový olej a citrón? A proč je tak geniální souhra málo známá? Dvě superpotraviny čekají na svoje místo na výsluní, nastává čas dopřát si toho nejlepšího z obou.
Olivový olej, zvláště lisovaný za studena, je ideální pro ochranu vašeho srdce a udržuje ve správné rovnováze cholesterol. Citróny podporují cirkulaci krve a obsahují nezbytné antioxidanty a minerály.
Smícháním těchto dvou báječných ingrediencí máte v ruce hotový poklad, který si oblíbíte pro jeho nepřeberné využití. Třeba si v oleji namáčejte čerstvou foccaciu nebo ciabattu, pokapejte jím salát či upečte třený nákyp s citrónovým olejem. Originální chuť vám okoření rýži, těstoviny, brambory, ryby, zeleninu i drůbež.
Citrónový olej je tady se svojí lahodnou, jemnou a vysoce delikátní chutí!
10 nejlepších způsobů použití citrónového oleje podle Carluccia
- Smíchejte citrónový olej s majonézou nebo si s citrónovým olejem připravte majonézu vlastní.
- Použijte citrónový olej na pizzu, zvláště lahodný je ve spojení s ricottou.
- Pokapejte citrónovým olejem chřest připravený v páře a podávejte s nastrouhanými hoblinami parmazánu.
- Jednoduše si uvařte spagetti, pokapejte citrónovým olejem a podávejte s několika lístky čerstvé bazalky.
- Smíchejte citrónový olej s rozmarýnem a podávejte s opečenými bramborami.
- Pokapejte citrónovým olejem spagetti s mořskými plody.
- Smíchejte citrónový olej s čerstvým tymiánem, oregánem, rozmarýnem, solí a pepřem a máte skvělou marinádu.
- Místo hořčice pokapejte několika kapkami citrónového oleje šunkový sendvič.
- Připravte si salát z kuskusu, makrely a kaparů a vše pokapejte citrónovým olejem. Podávejte s jogurtem.
- Přidejte citrónový olej k humusu a získáte výborný citrónový dip.
- Použijte citrónový olej na smažení čerstvých krevet s česnekem a citrónem.
- Pokapejte citrónovým olejem šunku bresaola a podávejte s roketkou.
Návod na přípravu citrónového olivového oleje
Při domácí přípravě citrónového oleje je nutné dodržet základní pravidlo: je důležité eliminovat jakoukoliv vlhkost, která by se mohla dostat do oleje. To by mohlo způsobit množení bakterií či plísně, proto je třeba vše zachovat čisté a suché.
Ingredience:
6 zralých citrónů, nejlépe v bio kvalitě, bez pesticidů a jiných chemikálií, bez vosku
3 šálky olivového oleje té nejlepší kvality, nejlépe extra panenský, lisovaný za studena
Postup:
Omyjte zralé a nepoškozené citróny v tekoucí vodě. Důkladně je osušte a nechte asi 30 minut na suchém prkénku “ vydýchat” a ještě oschnout. Poté každý citrón opatrně oloupejte, můžete ponechat bílou dužinu, avšak ne citrónové pohárky, takže všechnu kůru s kousky citrónu odstraňte. Výhradně použijte jen kůru, nikoliv samotné ovoce, do oleje se nesmí dostat žádná vlhkost, která způsobuje množení baktérií a plísní.
Osušenou kůru dejte do čisté a suché sklenice. Přes kůru přelijte olivový olej a sklenice pevně uzavřete. Dejte na chladné, suché místo mimo dosah přímého slunečního záření a nechte usadit 2 týdny.
Po této době sklenici otevřete, odstraňte kůru a olej přes sítko přeceďte do čisté nádoby. Nalévejte zpět do lahví na olej nebo do jiných ozdobných lahví a sklenic, pokud chcete olej darovat. Označte štítkem nebo hezkou visačkou.
A můžete se ihned pustit do používání citrónového oleje. Delikátní chuť a mnohostranné využití vás překvapí!