Pokud si chcete v letních dnech dopřát zdravou banánovou zmrzlinu bez jakýchkoliv výčitek a navíc nemáte trpělivost čekat několik hodin, než zmrzne nebo než ji váš robot na zmrzlinu umíchá a změní v zmrzlinovou směs, tak to je volba právě pro vás!
Žádná smetana ani cukr, jen zdravá banánová zmrzlina
Určitě si tuto zmrzlinu zamilujete, protože neobsahuje smetanu ani cukr. Zde jednoduše působí pouze kouzlo mražených banánů. Jejich struktura po zmrazení je neuvěřitelně tvárná a po několika minutách sténání vašeho mixéru se na kost zmrazené banány podvolí a začnou vytvářet hladkou krémovitou hmotu, aniž byste do ní přidali smetanu nebo cukr. Budete velmi překvapeni, jak jsou mražené banány hedvábně sametové.
Přezrálé banány
Ale začněme od začátku – máte banány, občas se stane, že jsou i trochu přezrálé, a nevíte co s nimi. Jednou z možností je upéct banánový chlebíček, do něhož patří právě hnědé zralé banány. Byl vynalezen v Americe, aby vyřešil využití přezrálých banánů, které se najednou v době Velké krize prodávaly za neuvěřitelně nízkou cenu, protože nešly na odbyt. Banánový chlebíček je delikátní pochoutka, kterou nabízí třeba Strabucks café a na kterou se velmi dobře hodí světlý muscovado třtinový cukr. A pokud ještě přidáte svoji oblíbenou čokoládu, hořkou nebo mléčnou, budete překvapeni zajímavou symbiózou chutí velmi aromatických zralých banánů a čokolády. Připravit banánový chlebíček je docela snadné.
Osvěžující chladivá chuť banánů
Pokud ale chcete zkusit z banánů něco velmi osvěžujícího a originálního, připravte báječnou banánovou zmrzlinu, kterou vykouzlíte za 10 minut. Nemusíte mít zmrzlinový stroj ani čekat několik hodin, až vám zmrzlina ztuhne. Jednoduše oloupejte a připravte si do mrazáku banány a pak je jen vyndejte a překvapte každého, jak rychle dokážete připravit pravou domácí zmrzlinu. A pak se už jen tajemně usmívejte a vyprávějte, jak je snadné udělat tuhle svěží pochoutku bez smetany, cukru a zmrzlinovače!
S příchutěmi experimentujte, višně jsou pikantní
Můžete si pohrát i s chutěmi, které se k banánům hodí. Experimentujte s vanilkou, skořicí, rumem, rozinkami a různými druhy sladkých polev. A pokud si myslíte, že je dobré přidat i nějaké tučnější ingredience, klidně použijte místo mléka smetanu, zmrzlina bude ještě sametovější. Pro zdravou verzi použijte bílý jogurt nebo kyselé mléko, anebo třeba mandlové mléko. Vše je dovoleno!
Nevím, někomu bude chutnat zmrzlina jen tak bez cukru, ale podle mého názoru si moc nepochutnáte. Přidáním javorového sirupu však dosáhnete té nejlahodnější kombinace. Pokud ho nemáte, klidně zkuste med nebo golden sirup (zlatý sirup) nebo třeba velmi hustý a sladký sirup z malin nebo jiného ovoce. Osobně mám nejraději tuto zmrzlinu s naloženými proslazenými višněmi ve sladké šťávě; višně i přesto, že jsou naložené, stále mají ostřejší sladkokyselou pikantní chuť a skvěle ladí s banány. Vyzkoušejte!
A pokud pořádáte velkou party plnou dětí, věřte, že banánovou zmrzlinu budou milovat! Stačí jim jen dlouhé koktejlové lžičky a klidně jim podávejte zmrzlinu v mixérové nádobě s řádnou dávkou javorového sirupu navrch.
Pokud by vám náhodou trochu zmrzliny zbylo, dejte ji zpátky do mrazničky. Sice se vám stane, že z nedostatku cukru budete zmrzlinu dobývat pomocí dláta, ale nesporná výhoda je, že jde o hotovou zmrzlinu, takže nemusíte čekat, až vám dokonale zmrzne!
Banánová zmrzlina s javorovým sirupem během deseti minut
Ingredience: pro 6 osob
5 zralých či lépe přezrálých banánů
100 ml mléka
javorový sirup podle chuti
Postup:
Připravte si alespoň 5 hodin nebo den předem.
Oloupejte banány a dejte do plastové uzavírací misky nebo do uzavíratelného igelitového sáčku do mrazáku. Nejlépe přes noc, ale stačí cca 4 hodiny, banány však musí být úplně zmražené.
Mražené banány rozpulte a dejte do elektrického mixéru a přidejte mléko. Můžete přidat i odpovídající množství jogurtu nebo podmáslí, vše by mělo být velmi studené. Na plný výkon mixujte asi 3 – 4 minuty, než se banány dokonale rozsekají a spojí s mlékem v dokonalé krémové konzistenci. Přidejte javorový sirup a ještě rozmixujte, aby se zmrzlina sladce ochutila. To je vše, je hotovo, můžete servírovat báječnou zmrzlinu!
A to nejlepší nakonec… zmrzlina vás vyjde na 30,- korun pro 6 osob, pokud použijete med místo javorového sirupu!
Dobrou chuť!