Vlastně jde o pórkový krém. Je úplně snadná k přípravě, a její hladivá chuť vás tak okouzlí, že už nebudete chtít jinou.
Neříkejte z jaké zeleniny tuhle polévku připravujete a dejte hádat. Myslím, že i největší odpůrci pórku začnou přemýšlet, zda o něco dobrého nepřicházejí. Dobrá volba pro ty, kterým vadí vařené kousky zeleniny v polévce. Lahodný zeleninový krém je ošálí.
Ingredience:
pro 4 osoby
3 větší brambory
4 pórky
hrudku másla, asi 20 g
1/5 a 2 litry kuřecího nebo zeleninového vývaru nebo kombinaci obou, může být i z kostky, nejlépe Knorr stock pot kuřecí a zeleninový
asi půl šálku smetany na vaření nebo ke šlehání
mořská sůl
čerstvě mletý barevný pepř
čerstvá petrželka nebo čerstvá jablečná máta
Postup:
Oloupeme brambory a nakrájíme na kostky. Pórek zbavíme tuhých tmavých horních částí, popřípadě oloupeme první vrstvu ze stonku a omyjeme, rozkrojíme podélně a pak příčně nakrájíme na plátky, dáme do sítka a znovu důkladně propláchneme. V hrnci rozpustíme máslo a přidáme nakrájený pórek a lehce podusíme, přidáme brambory a dále osmahneme, aby máslo pórek i brambory obalilo.
Zalijeme horkým vývarem a vaříme asi 15 minut, aby brambory změkly. Ručním mixérem opatrně rozmixujeme do hladka, měl by vzniknout hustší krém, ochutíme solí a přidáme smetanu podle chuti a ještě lehce prohřejeme. Pro pikantnější chuť můžeme dát trochu čerstvě namletého pepře. Ozdobíme sekanou petrželkou a pro velké fajnšmekry doporučuji čerstvou jablečnou mátu. Je velmi aromatická, takže stačí jen pár lístků a dodá hladivé polévce neobvyklou chuť.
Dobrou chuť!