Jednoduché, rychlé, syté a zdravé
Pikantní jídlo vhodné v zimních měsících, zahřeje, posílí a navíc zavdá příčinu na pár skleniček kvalitního červeného vína. Jak jinak než španělského.
Ingredience:
Pro 4 osoby
2 polévkové lžíce olivového oleje
8 chorízo klobásky
1 cibule, jemně nakrájená
500 ml kuřecího vývaru, může být i z kostky nebo tekutého bujónu
1 čajová lžička uzené sladké červené papriky
500 g brambor, oloupané, nakrájené na půlky či čtvrtky
200 g kadeřávku, omýt a nahrubo nakrájet
Španělské chorízo
Kadeřávek
Jedná se o jídlo připravované v jednom hrnci, nejlépe poslouží těžký litinový.
Do hrnce dáme 2 polévkové lžíce olivového oleje a na něm osmahneme chorízo klobásky až získají nahnědlou barvu. Poté je vyjmeme a uložíme mimo.
Na olej přidáme jemně nakrájenou cibuli a dozlatova osmažíme. Poté ihned přidáme lžičku červené papriky, předem připravený horký kuřecí vývar, oloupané nakrájené brambory a vložíme chorízo klobásky zpět do hrnce. Hrnec přikryjeme pokličkou a necháme povařit 15 minut.
Po čtvrthodině přidáme nakrájený kadeřávek a opět vaříme na mírném ohni 10-15 minut.
Servírujeme na talíř, prvně dáme kadeřávek, poté brambory, klobásky a vše polijeme trochou šťávy.
Chorízo klobásky s kadeřávkem a bramborem
Tipy a informace
Chorízo je salám či klobásky s typickou pikantní chutí získanou nasekaným vepřovým masem a slaninou, s přídavkem drcené papriky, bylinek a česneku. Přidává se jak paprika sladká, tak pálivá. Paprika obarví chorízo do tmavé červené barvy. Složení této pikantní pochoutky se mění podle toho, kde je chorízo připravované a jaké chuti chce výrobce dosáhnout. Chorízo je tradiční specialitou ve Španělsku, Katalánsku a Portugalsku.
Místo chorízo klobásek jde zcela jistě použít třeba pravou čabajku, nebo červené slovenské klobásy.
I sladká uzená paprika se dá nahradit kvalitní španělskou, italskou či maďarskou mletou paprikou.
Kadeřávek, odborněji možná kapusta kadeřavá je nejjemnější a nejlahodnější v chladnějších měsících a má nejlepší chuť poté, co přejde mrazem.
Nejčastěji se používá kadeřávek vařený, velmi se hodí k uzenému masu či bramborám se sázeným vejcem. Přidává se do polévek, špenátu, dušené zeleniny.
Koncentrace vitamínu A v kadeřávku je rekordní. Vitamín A, karoten, je nejdůležitějším imunitním faktorem pro sliznice, a také rozhodující pro vaši vitalitu, optimismus a dynamičnost. Dále obsahuje všechny vitamíny skupiny B (kromě B12), obzvláště mnoho biotinu, důležitý vitamín pro pleť a vlasy. Úctyhodné je množství vitamínu C. Vysoký obsah vlákniny je ideální prostředek k tvorbě zdravé střevní flóry.
Kadeřávek má ještě jedno maximum: mimořádný obsah vitamínu E, který chrání buňky před volnými radikály. Obsahuje také minerální látky, jako jsou draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo, jež jsou důležité pro zdravý růst kostí, prevenci osteoporózy, posilují srdce a ledviny, a chrání před rakovinou.
Nakonec musíme konstatovat, že chorízo klobásky s kadeřávkem jsou to nejzdravější, co si můžeme v zimních měsících dopřávat…
Dobrou chuť !